Kako se rešiti celulita? Medicinski i prirodni tretmani za smanjenje naslaga na butinama, zadnjici i stomaku.

Zbog celulita smo nesigurne kada obučemo šorc ili bikini, bez obzira na to koliko smo mršave. U medijima konstantno iskaču slike super-zvezda sa celulitom, pojavljuju se proizvodi koji obećavaju ravnu i zategnutu kožu, i čitamo članke koji pišu o uklanjanju ovog ružnog problema. U ovom modernom svetu, u kom su svi opsednuti fotošopom i savršenošću, teško je ostati na zemlji i shvatiti da svi – i poznati, kao i normalni, obični ljudi, pate od iste stvari.

Šta je celulit?

Celulit je stanje na koži koje se javlja kada se mast naslaže na unutrašnji zid kože. Kada se to desi, masne naslage prave naboran, rupičast izgled na koži, zbog čega se koža pogođena celulitom često poredi sa korom narandže. Medicinski termini za celulit su adiposis edematosa, dermopaniculosis deformans, status protrsus cutis i ginoid lipodistrofija.

Postoje tri stadijuma celulita, prepoznata u medicinskoj struci:

 • manji – 1. stadijum: nema vidljivih znakova celulita, ali su ćelije ispod kože počele da se menjaju
 • srednji – 2. stadijum: tipičan celulit nije prisutan, ali je koža bleđa, dehidrirana i vidi se manjak elastičnosti
 • napredan -3. stadijum: na koži su primetne promene koje se povezuju sa celulitom (jamice, nabori)

Celulit je mnogo češći kod žena, nego kod muškaraca. Ni kod jednog pola, celulit se ne javlja pre puberteta. Iako se celulit može pojaviti bilo gde na telu, najčešće se javlja na butinama, stomaku i zadnjici.

Uzročnici celulita

Mit koji obično kruži je da se celulit javlja samo kod gojaznih ljudi. Međutim, to uopšte nije tačno. Čak i osobe koje su mršave i u formi, imaju celulit. Postoji iznenađujuće velik broj uzročnika celulita. U mnogo slučajeva, može ga izazvati kombinacija uzročnika.

 • nezdrava ishrana
 • sedentarni stil života
 • nestabilan nivo hormona
 • dehidracija
 • prirodno tanka koža
 • genetska istorija celulita

Obično, osobe koje su nezdrave, ne hrane se pravilno i provode puno vremena sedeći ili ležeći, podložnije su celulitu. Zapamtite da čak i ako imate genetske predispozicije za celulit, ovi faktori će samo pogoršati njegov izgled.

Kako se rešiti celulita

Neki podaci ukazuju na to da svaka peta žena ima celulit. Ukoliko se tek pojavio, ili se mučite sa njim godinama, pročitajte savete za uklanjanje celulita koji uključuju medicinske metode i prirodne recepte, uz pomoć kojih ćete umanjiti izgled narandžine kore.

 • liposukcija: mnogim ljudima liposukcija deluje kao jasno rešenje za celulit. Ali, liposukcija nije sigurno rešenje za eliminaciju celulita, jer ovaj medicinski zahvat uklanja masti koje su nataložene duboko u koži. No, bilo je slučajeva koji su nakon liposukcije primetili poboljšanje u naslagama celulita.
 • Tretman laserom: tretmani laserom su noviji metod uklanjanja celulita. Uopšteno rečeno, ovom terapijom se polako tope masti ispod kože, ali, postoje neki tretmani koji su blago invazivni. Obično je potrebno nekoliko tretmana, kako bi rezultati bili vidljivi. Ukoliko se pridržavate zdrave ishrane i redovno vežbate, rezultati terapije laserom mogu biti permanentni.
 • Mezoterapija: ovo je kozmetičko rešenje, a ne hirurško, koje je tek nedavno stiglo u Ameriku, a u Evropi je veoma popularno. Tretman se reklamira kao proces koji uklanja masti, a uključuje ubrizgavanje inekcija određenih lekova i vitamina. Iako nije idealno rešenje za celulit, ima pozitivnih reakcija i efektno je u blažim slučajevima.
 • Kreme protiv celulita: jedno od najčešćih rešenja za kojima posežu osobe koje imaju celulit su kreme i losioni. Većina krema koje možete kupiti u prodavnicama nisu efektne, ali ima nekih brendova, poput „Finulite“ koji su dobri. Imajte na umu da većina dobrih krema nije jeftina, i da će vam trebati nedelje, ili čak meseci upotrebe, kako bi videli poboljšanje na koži.
 • Masaža: konzistentna masaža može biti odličan način da vremenom, umanjite pojavu celulita. Masaža podstiče cirkulaciju i stimuliše usporene, stagnirane delove tela, pa u kombinaciji sa kremama protiv celulita, razgrađuje masne naslage zbog kojih se pojavljuju jamice u koži. Ukoliko volite da vam ugađaju, idite u spa centar ili kod specijalizovanih masera, koji nude anti-celulit program.
 • Četkanje suve kože: četkanje kože je sjajan i jeftin način da umanjite pojavu celulita i druge nedostatke na koži poput npr. strija. Guste čekinje koje se nalaze u ovim specijalnim četkama utiču na gornji sloj kože, kao da je češkaju, zbog čega koža počinje da se popravlja, sama od sebe. Mnogo ljudi se kune u ovu tehniku, i kažu da ublažava celulit i izgled kože.
 • Vežbanje i ishrana: jedan od najboljih načina da uklonite celulit je potpuna promena životnog stila. Pošto je celulit masno tkivo, koje se nalazi na zadnjici i butinama, smanjenjem masti u organizmu kroz zdravu ishranu i vežbanjem, značajno ćete umanjiti i celulit. Za početak, iz ishrane izbacite so i masnu hranu. Vodite računa o unosu soli i ne dozvolite da pređe granicu od 1200mg dnevno, i okrenite se nemasnim, zdravim opcijama kao što su posni proteini, žitarice od celog zrna, voće i povrće. Napravite raspored vežbanja kog ćete se pridržavati. Pomoći će čak i redovno šetanje, ali pola sata izvođenja vežbi koje ciljaju stomak, zadnjicu, butine i noge će definitivno ubrzati proces eliminacije celulita.