Već neko vreme kada udjete u svoj stan osećate potrebu da nešto promenite – dosadio vam je nameštaj u dnevnoj sobi, nervira vas stara lampa, nekada beli zidovi su sada više žuti nego beli,..a trenutno niste u finansijskog situaciji da kompletno renovirate stan a imate želju da uradite bar nešto.

Zvuči poznato? U nastavku slede ideje kako možete bez mnogo novčanog ulaganja da ipak unesete neke promene u vaš stan i ulepšate svoj boravak u njemu.

Okrečite stan ili obojite sobna vrata

Klasičan način kojim se obično stanovi osvežavaju je krečenje. Posle krečenja ceo prostor deluje čistije i lepše. Promena boje sobnih vrata ili čak samo nijanse boje zida može doprineti da vaš enterijer izgleda potpuno drugačije. Mnogi se odlučuju da se sami oprobaju u molerskim poslovima i tako uštede dodatni novac. Ako se odlučite za ovu varijantu prvo se informišete u farbari ili na internetu uz video tutorijale kako se kreči i koje su najčešće greške, zatim nabavite materijal, pripremite sobu (zaštita nameštaja, stavljanje traka na ivice,..) i na kraju valjak i četku u ruke i na merdevine. “Prva ruka” možda neće biti savršena, ali druga će već biti bolja.

Reorganizovanje nameštaja u stanu

Pokušajte da “izrotirate” nameštaj po stanu ili sobi. Za početak premerite dimezije nameštaja i sobe (ili soba ako planirate da zamenite nameštaj iz različitih soba) pa pokušajte na papiru da napravite novu kombinaciju. Na ovaj način ćete bolje sagledati prostor a i uštedeti sebi vreme i snagu da ne pomerate uzalud težak nameštaj ako ne može da se uklopi na novo mesto. Nemojte se razočarati ako se desi da novi razmeštaj nameštaja na papiru deluje genijalno ali uživo ne, pa morate da smišljate novu kombinaciju.

Kupovanje novih sitnica za stan

Pokušaj renoviranja stana može biti i kroz kupovinu “accessories”-a za vaš dom. Nove fotografije na zidu, ukrasni jastučići, vaza ili stočić i vaš stan će bit osvežen. Uramite nekoliko vaših najlepših porodičnih selfija, idiličnih pejzaža sa mora ili vama dragih mesta u ramove koje možete sami dekorisati i prefarbati u vama željene boje. Neka vam zidovi budu veseli uz ramove različith veličina, oblika i boja. Nabavka novog stočića, velikog jastuka za pod, prekrivača za stari krevet, ukrasnih jastučnica za jastuke na foteljama, krparica za pod, kompleta mirisnih sveća ili saksija sa sukulentima ili orhidejom ne mora da iziskuje veliki novac a promene će biti vrlo primetne. A možete i nabaviti i neke zanimljive dezene zavesa, poput plise, rimskih ili rolo zavesa i dati poseban pečat vašem stanu.

Promena lustera u stanu

Važan elemenat prilikom uredjenja stana je rasveta. Atmosfera u prostorijama može mnogo da zavisi upravo od postavljenih rasvetnih tela. Sobi se može dati topliji ili hladniji akcenat odredjenim svetlosnim elementima. Predlog za promenu rasvete u vašem stanu može biti da zamenite u dnevnoj sobi staru plafonjerku novim modernim lusterom, postavite opciju prigušivanja svetla (dimer) u spavaćoj sobi, kupite novu u minimalističkom stilom uradjenu lampu za radni sto ili jednostavno zamenite obične sijalice sijalicama u boji.

“Osvežite” stari nameštaj

Još jedan vid renoviranja stana koji zahteva možda malo više vašeg angažovanja i finansija je da stari nameštaj “osvežite”. Naime, umesto bacanja pokušajte da stari nameštaj poput stolica, kreveta, kuhinjskih elemeneta ošmirglate i predjete novom farbom ili bajcem.

Najbolje bi bilo kada biste od svih ovih predloženih načina napravili svoju kombinaciju u skladu sa vašom finansijskom situacijom i u relativno kratko periodu bez većih odricanja malo preuredili svoj stan i učinili ga prijatnijm i lepšim za boravak.