Odlazak kod lekara nekada predstavlja problem i za starije, a ne samo za decu. Zato ih treba razumeti i pružiti im maksimalnu podršku. Pre svega zato što ne želite da vaša deca imaju traumu od doktora, od lekara, od laboratorija, a sa druge strane zato što želite da sve to prođe kako treba i zato što želite da dobijete pouzdane, maksimalno pouzdane rezultate, kako biste bili sigurni da je sa vašim detetom sve u redu, odnosno da li postoji neki problem. Zato treba da znate kako da pravilno pripremite svoje dete za laboratorije.

Upoznajte dete sa laboratorijom i analizom krvi

Najvažnije od svega jeste da vaše dete ne treba da plašite iglama, doktorima i ostalo. To je nešto čemu treba da ih učite od malena, odnosno treba da ih učite da su doktori tu da nam pomognu i slično. Nekoliko dana pre nego što imate zakazan termin u laboratoriji, treba dete o tome i da obavestite. Treba da mu opišete kako inače laboratorije izgledaju, šta će tamo zateći, ko će biti tamo, kakvi instrumenti tamo postoje.

Zatim, treba da mu kažete šta će njemu tamo raditi, odnosno na koji način će ga pregledati, odnosno na koji način će se vršiti vadjenje krv u laboratoriji. I sve to treba da pričate na jedan krajnje opušten način, kao da to svi rade svakog dana. Dakle, nema pritiska, tenznije ili bilo čega sličnog. Kada dođete u laboratoriju recite mu da ste uz njega, da će sve biti u redu i obavezno mu odvlačite pažnju prilikom vađenja krvi. Naravno, detetov strah mnogo zavisi i od osoba koje rade u laboratorijama, zato što i one mogu da utiču na to da se dete opusti, da mu bude prijatnije i da utiču jednostavno na to da detetov strah od lekara nestane.

Za analizu krvi pravila su ista kao i za odrasle

Ukoliko ujutru vadite krv u laboratoriji, onda treba da znate da vaše dete ne sme da jede nakon 19 časova, a posebno ne slatkiše. Dakle, tog dana mu spremite neku laganiju hranu, neka izbegava slatkiše i tešku hranu, neka izbegava začinjenu hranu i slično. I onda nakon 19 časova vaše dete ne bi trebalo da jede. Takođe, ni ujutru nemojte da mu dajete mleko, čaj, niti bilo šta slično. Voda dolazi u obzir, ali i o tome bi trebalo da se konsultujete sa vašom doktorkom ili sturčnjacima koji rade u laboratorijama.

Nakon vađenja krvi

Nakon što se završi vađenje krvi i nakon što sve protekne kako treba, morate da se pridržavate određenih uputstava. Naime, pre svega treba vatu čvrsto da držite na onom mestu uboda i to nekih pet minuta. Nakon toga možete da bacite vatu, zato što će krvarenje svakako prestati. Zatim, ruka vašeg deteta treba da bude ispravljenja, dakle – nemojte mu dozvoljavati da je savija u laktu. Nemojte mu oblačiti taj dan stvari koje stežu, koje mogu da jednostavno utiču na to mesto uboda. Zatim, nemojte dozvoljavati vašem detetu da se izlaže nekoj preteranoj fizičkoj aktivnosti nakon vađanja krvi. Dakle, to je samo jedan dan, tako da posebno taj jedan dan obratite pažnju na njega. Narednog dana apsolutno može da se vrati svim svojim aktivnostima.

Pročitajte još korisnih tekstova sa našeg bloga iz kategorije zdravlje.