Moderni domovi ne zahtevaju mnogo stvari i nameštaja i zbog ovoga utisak i atmosfera u vašem domu može delovati hladno i pomalo napušteno. Tepih je jedno od najboljih rešenja za ovakve situacije. Složićemo se da tepisi daju prostoriji topliji i prijatniji izgled. 

Ali, kada se odlučite za tepih morate strogo voditi računa o održavanju istog jer kasnije može doći do velikih problema. Neredovono održavanje tepiha može dovesti do raznih bolesti ili infekcija. Pod se vrlo lako prlja pa samim tim i tepih postaje ne tako bezbedno mesto u vašem domu. U nastavku pogledajte koji su to saveti za pravilno održavanje tepiha kako biste sačuvali vaše zdravlje.

Tepih servis kao najsigurnije rešenje

Da li ste znali da kada sami peremo tepih površina koja je zašravo očišćena nije ni probližno dovoljno da bismo rekli da je tepih čist. Ako koristimo sredstvo za čišćenje a pritom ručno trljamo tepih, naša snaga ne može dopreti do dubine tepiha kojima je zapravo najpotrebnije čišćenje. Za dubinsko pranje tepiha nam je potrebna snaga mašine koja će dopreti do najprljavijeg dela tepiha. Ovakve mašine možemo pronaći u tepih servisu. 

Ovde možemo dobiti uslugu za malo novca koja nam može sačuvati zdravlje. Kada predamo tepih u sevis možemo očekivati da će nam vratiti tepih koji je čist i dovoljno bezbedan za naš dom. Iako možda ne dozvoljavate obuću unutar doma, pored toga se nalaze prašina, mrve i još mnoge stvari koje nisu okom vidljive ali ipak mogu da prouzrokuju mnoge probleme. Kako biste bili sigurni da je vaš tepih čist i bezbedan pronađite tepih servis u blizini vas i ne morate brinuti. 

Ukoliko nemate uslova da odete do tepih servisa, zaposleni u tepih servisu će rado doći na vašu adresu i pokupiti tepihe za vas.

Zašto je bitno provetriti tepih?

Sigurno ste do sada u svom komšiluku videli kako vaše komšije udaraju tepih. Takođe ste se pitali zašto to rade? Iako je prilično zastraela tehnika i sve manje je ljudi korste ovo je veoma bitno za vaš tepih, naročito ako je stajao skladišten na određenom mestu. 

Ukoliko imate uslove iznesite tepihe i staze u dvorište ili terasu i uzmite motku ili bilo šta čime se tepih može izudarati. Na ovaj način ćete istresti prašinu koja se nakupuila na dnu tepiha. Nakon toga ostavite tepih neko vreme napolju kako bi se provetrio i bio svež kada ga unesete. 

Ovo može dosta pomoći u prevenciji alergija, ukoliko vi ili neko od vaših ukućana pati od alergije na prašinu. Moramo naglasiti da je za ovo potrebna snaga, tako da ukoliko smatrate da ne možete sami opet preporučujemo tepih servis jer oni imaju mašinu specijalno napravljenu za istresivanje tepiha.

Koliko puta je potrebno usisavati tepih?

Ako vodite računa o svom domu, onda za vas ovo ne bi bilo teško pitanje. Mnogi svoj dom usisavaju svakodnevno iz različitih razloga. Ukoliko imate ljubimce ili malu decu, onda je svakodnevno usisavanje svakako neophodno. 

Ali ukoliko nemate ili živite sami i ne provodite mnogo vremena u svom domu usisavanje 2 do 3 puta nedeljno može vam biti dovoljno. Bitno je da dobro usisate tepih jer iako ne možemo usisivačem da dopremo do dna tepiha, makar možemo ukolniti površinsku prašinu koja može izazvati neprijatne probleme. Svakako je bitno da vodimo računa o prostoru u kom živimo zato ne budite lenji i usisivač u ruke.