Možda ih golim okom ne vidite, ali mrlje su tu. Da, da, ima ih na svakom nameštaju. Zato je neophodno redovno dubinsko pranje nameštaja, pogotovu nameštaja koji je napravljen od mebla ili tekstila.

Da li sami možete da oribate svoj nameštaj?

Pa baš i ne. Čak i ako kupite najbolje hemijsko sredstvo, novu četku i da jako ribate, ipak svu prljavštinu i bakterije nećete sigirno ukloniti. Jedno je kada sami ribate, a sasvim je druga priča kada ti radi specijalizovana mašinja za dubinsko pranje nameštaja.

Tkanina dobija tamniju boju kada se prašina skuplja na njoj, a uglavnom se nameštaj ne pere i po nekoliko godina. Ugaona garnitura, sofa ili fotelja mogu dobiti stari i neuredan izgled ako se redovno ne čiste. Ipak, nije dovoljno samo sredstvo za čišćenje i četka. Da bi se uklonile sve bakterije, grinje i mikroorganizmi neohodno je dubinski očistiti nameštaj. Zato je pravo vreme da posetite tepih servis.

Dubinskim pranjem se uklanjaju sve fleke i mrlje, kao i nečistoća nastala taloženjem prašine i grinja. Svakako, poželjno je da nameštaj redovno usisavate posebno ako imate usisivač za dubinsko usisavanje, ali znajte da vam ovaj aparat ne garantuje da će sva nečistoća biti uklonjena.

U tom slučaju, rešenje je samo jedno. Provereni tepih servis će rešiti sve vaše muke i očistiti vaš nameštaj po istom principu kojim rade dubinsko pranje tepiha.

Kako sami da očistite nameštaj?

Ako želite sami da pokušate sa čišćenjem nameštaja, onda bi trebalo da znate sledeće.

Ukoliko perete ugaonu garnituru uklonite sve jastuke i prekrivače sa nje. Zatim odredite o kojoj je tkanini reč. Najpre garnituru usisajte, kako biste se rešili prašine i mrvica. Zatim zavrnite rukave i pređite na prljave delove nameštaja.

Najprljaviji su rukohvati, pa delovi kreveta ili fotelja gde se sedi, zato krenite od tih mesta. Kada usisavate nemojte crevom da trljate grubo po nameštaju, jer možete ga tako oštetiti. Ovako samo dodatno utrljavate prašinu u nameštaj, zato pustite da usisivač sam vrši svoj posao.

Nakon što ste nameštaj lepo usisali, sada pređite na ribanje hemijskim sredatvima. A najpre pročitajte deklaraciju i šta piše na uputstvu za upotrebu kako ne biste upropastili fotelju ili gatlrnituru. Ribajte četkom, vlažnom lrpom ili sunđerom, ali nemojte grubo da ribate, već pažljivo.

Kada završite sa nameštajem možete da pređete na pranje jastuka. I njih pevo uaisajte, pa onda perite hemijskim sredstvima. Kada se jastuci i nameštaj osuši, ponovo ih usisajte kako biate uklonili ostatke prašine, ali ipak znajte da vaš nameštaj nije potpuno čist.

Tepih servis je najpraktičnije rešenje!

Koliko god se trudili da sve detaljno očistite i da fleke ribate, nikada nećete dobro oprati nameštaj kao što se to radi u tepih servisu. Naime, pomoću modernih mašina i savremene tehnologije vrši se dubinsko pranje nameštaja. Paročistači koriste visoku temperaturu prilikom pranja, pa se na taj način ubija sva nečistoća. Profesionalci brinu o hemijskim sredstvima i vrsti tkanine kako vaš nameštaj ne bi bio oštećen, a jedno je sigurno.

Vrlo brzo i lako ćete starom i prljavom nameštaju vratiti stari sjaj. Neophodno je samo da odete u provereni tepih servis i posao prepustite strunjacima. Tako ćete uštedeti i vreme i novac, a pritom bićete sigurni da je sva nečistoća koja se nataložila u vašem nameštaju potpuno uklonjena.