Iako osnovna škola traje čak osam godina, kada se završi, shvatite da je prošla baš brzo i da vas je dolazak srednje škole uhvatio prilično nespremne. Šta bi trebalo da upišete? Koja je srednja škola najbolja za vas? Šta uopšte treba da uzmete u obzir prilikom upisa srednje škole?
Nemojte da očajavate ako i dalje nemate odgovor na sva ova pitanja. Do polaganja prijemnog ispita i konačnog odabira srednje škole ipak ima još malo vremena, a do tada, razmislite o ovim stvarima koje će vas odvesti do konačne i prave odluke.

Kako pronaći odgovarajuću srednju školu

Najjedenostavniji i najefikasniji način pronalaženja državnih ali privatnih srednjih škola je naravno putem interneta. Ali kako odabrati pravu školu? Da li je uvek najbolja ona koja se prva pojavi u pretrazi? Ili možda ona koju preporučuju ljudi na raznim forumima ili blogovima? Svaka srednja škola koja drži do svog imidža konstantno radi na sebi, i mora biti prisutna i u online svetu tako što ulažu svoj sajt.

To znači da ozbiljne institucije ulažu u SEO (search engine optimization) i druge vidove online marketinga. Optimizacija sajtova za institucije je isto važna kao i za biznise i ne znači samo da sajt bude privlačan i prilagođen korisnicima, da pruža dobro korisničko iskustvo, već i da bude preporučivan od strane drugih sajtova, kao što su forumi, blogovi pa i državne institucije. U tom slučaju će se sajt srednje škole naći na prvom mestu pretrage i značiće da te škola sigurno vredi pažnje i razmatranja jer je prepoznata kao ozbiljna institucija.

Želje i interesovanja

Pre svakog izbora, prirodno je da se „posavetujete“ sa svojim željama i interesovanjima. Niko ne očekuje od vas (niti bi to trebalo da radite) da, na primer, upišete privatne sportske gimnazije ukoliko vas ne zanima sport, ne trenirate ništa i fokus vam je na nečemu sasvim drugom. Sigurno nećete upisati ni umetničke srednje škole ako umetnost nije nešto što je vaša „šolja čaja“.

Ukoliko nemate nekih ovako specifičnih preferencija, kao što su sport ili umetnost, najbolje je da se odlučite za najneutralniju varijantu škole kako bi svaki sledeći izbor na vašoj lestvici profesionalnog razvoja bio lakši i manje uslovljen bilo kojim faktorima. Razmislite i o tome šta je ono čime biste voleli da se bavite kasnije pa u skladu sa tim pokušajte da odaberete i srednju školu. Iako vam možda deluje da je sada za to rano, ipak razmislite i o tome kako bi se fakultet nastavio na srednju školu koju ćete upisati.

Opšte ili specijalizovane, stručne škole

Dakle, u zavisnosti od ličnih želja, ambicija i preferencija, odlučite da li vam je potrebna stručna škola ili će biti sasvim u redu da upišete i onu opštu, kakva je gimnazija. Privatne sportske gimnazije su na primer odlične za decu koja se profesionalno bave sportom i koja zbog obaveza oko takmičenja i treninga ne uspevaju da pohađaju redovnu nastavu u državnim školama. Srednje umetničke škole su pak kao stvorene za decu koja znaju da će se baviti nekom vrstom umetnosti i koja će ceo život posvetiti upravo tom pozivu.

Ukoliko niste sigurni da biste se sa ovakvu jednu oblast vezali još sad, slobodno upišite „običnu“ to jest opštu gimnaziju nakon koje će vam biti znatno lakše da upišete bilo koji fakultet, pa čak i onaj umetnički. Odabir ovakve srednje škole vam omogućava da u toku naredne četiri godine čak i više puta promenite svoje ideje i želje u vezi sa budućom karijerom i profesionalnim razvojem.

Redovna ili vanredna nastava

Iako se uglavnom očekuje da ćete srednju školu upisati redovno, u nekim slučajevima je vanredna nastava ono što će vam najviše odgovarati i gde će vam biti lakše učenje. Već smo spomenuli privatne sportske gimnazije pa ćemo i sada uzeti taj primer – ukoliko se profesionalno bavite sportom, zbog obaveza i treninga ćete imati manje vremena da se posvetite školi i školskim zadacima pa je zato baš ovakva srednja škola logičan izbor za vas. Nastava je prilagođena svakom učeniku ponaosob, svaki učenik ima svog mentora i o učenju i rezultatima svakog od njih se i te kako vodi računa. Naravno, ukoliko se možete redovno posvetiti nastavi, nema potrebe za pretarnim razmišljanjem o tome da li ćete odabrati državnu ili privatnu školu.