Zamislite da morate da se vozite nekoliko sati automobilom od tačke A do tačke B, a da pri tome nemate opciju da većinu vremena provedenog u kolima slušate muziku? Možda postoje osobe i vozači kojima muzika ne prija dok voze, jer ih dekoncentriše ili im prosto nije potrebna, međutim, većina je izgleda onih koji ne mogu vožnju da zamisle bez nje. U tu većinu spadaju i oni koji puštaju radio ili neku svoju unapšred odabranu muziku pa makar vozili i samo nekoliko minuta.

Sve to ne čudi, budući da vreme u vožnji onda prolazi brže, što je posebno potrebno u većim gradovima kada nastanu špicevi u saobraćaju, pa se dogodi da u jednom mestu stojite i po 10 i više minuta, ali osim toga, muzika opušta i uklanja svu napetost, tera negativnu energiju, što je posebno potrebno onima koji upravljaju motornim vozilima, ali i suvozačima i svim ostalim putnicima. Iz ovih, ali i mnogih drugih razloga potrebno je da imate zvučnike za kola, tačnije, potrebno je da imate kompletno ozvučenje za svoj automobil.

Zvučnici za auto su samo jedan od delova ozvučenja, iako nekako dolazi do toga da laici i oni koje se preterano ne interesuju za problematiku u vezi sa svim kompletno ozvučenje smatraju upravo tim zvučnicima za kola. Međutim, radi se o jednom kompleksnom sistemu o kojem je potrebno veoma dobro se raspitati, istražiti pre ugradnje, kako biste bili sigurni da imate kvalitetno ozvučenje za automobil koji vozite i upravo u ovom tekstu se bavimo svim tim detaljima i svim delovima za ozvučenje, kako bismo vam pomogli u tom procesu, jer trenutno ili kasnije, sigurno ćete se naći u situaciji da vam je potrebno ovakvo znanje.

Definicija ozvučenja + finansije

Najpre, veoma je važno da znaš šta želiš od svog ozvučenja za automobil. Da li želiš da slušaš laganu muziku, da li ti je potreban samo auto radio, sistem za glasnu muziku koja trešti… Znači, bitno je da znaš koje su ti sve komponente potrebne za ozvučenje, a onda i kojim finansijskim sredstvima raspolažeš. Naravno, ceo sistem ozvučenja ne moraš uzimati odjednom, već deo po deo kad imaš priliku da to uradiš, pa ćeš na taj način na kraju najlakše i sklopiti ceo sistem onako kako želiš da on izgleda, odnosno zvuči. Istina je da što je bolji sistem, to su i cene komponenti veće, a evo koje sve to komponente ozvučenje za automobil može imati.

Glavna jedinica – Auto plejer ili radio

Ono što nasmeje one koji se bar malo razumeju i vole ozvučenja, jeste da glavni deo ozvučenja čine zvučnici za kola, međutim, oni su druga komponenta po važnosti, jer je na početku potrebna glavna jedinica, odnosno, radio ili muzički plejer za automobil. Muzički plejeri su danas dostupni u različitim funkcijama, pa imaju priključak za USB stik, priključak za SD memorijsku karticu, mogućnost povezivanja Bluetooth vezom i slično. Što više mogućnosti jedna glavna jedinica ima ona će normalno biti i skuplja, ali ukoliko ne žalite kada je ovakvo ulaganje u pitanju, onda ćete imati odličan zvuk u svom automobilu, jer je glavna jedinica ta koja je odgovorna za kvalitet zvuka koji dolazi do preostalih komponenti. Bitno je prilikom kupovine glavne jedinice kupovati provereno, kako se ne bi dogodilo da uzalud ulažete svoj novac.

Zvučnici za auto

Međutim, kada na red dođe odabir zvučnika za auto, onda svako postane svestan da se glavna jedinica lako bira. Ne postoji problem kada su u pitanju zvučnici za kola, već je često problem to što je teško odlučiti se gde ih je potrebno ugraditi. Ono što može da bude dodatna problematika jeste njihovo postavljanje, ukoliko se zvučnici za auto ne postavljaju gde im je fabrički mesto bilo namenjeno ili je u pitanju neodgovaranje veličine ili samog broja zvučnika.

U tom slučaju je potrebno kupovati dodatne kablove, montirati sve kako je potrebno, ali se na kraju uvek dobija zvuk koji je željen. Pored toga, zvučnici za kola nisu isti, već postoji nekoliko osnovnih vrsta. Ono po čemu se zvučnici za auto razlikuju jeste to da li su visokotonci, srednjetonski zvučnici, niskotonski zvučnici ili takozvani subwoofer zvučnici. Prema svojim potrebama i željama ćete zapravo i odlučiti koji su vam zvučnici za kola potrebni i koje jačine zvuka.

auto zvucnici Velteh PRo

Postoje razni tipovi auto zvučnika  i najčešće se razvrstavaju prema dimenzijama i sistemu. Pa tako prema dimenzijam najčešće možemo pronaći:

  • Zvučnici 8.7cm
  • Zvučnici 10cm
  • Zvučnici 13cm
  • Zvučnici 16.5cm
  • Zvučnici 4″x6″ elipsasti zvučnici za auto
  • Zvučnici 6″x9″ elipsasti
  • Zvučnici 5″x7″ elipsasti

Auto zvučnike prema sistemu najčešće srećemo kao:

  • 1-sistemski zvučnici za auto
  • 2-sistemski zvučnici za auto
  • 3-sistemski zvučnici za auto

Skretnice  za auto zvučnike

Glavna jedinica i zvučnici za auto funkcionišu kao jedinka kada se povežu, ali ono što ih u potpunosti povezuje jesu skretnice. Upravo su one odgovorne za to koji zvuk ide ka kojem zvučniku, pa će tako skretnica visok ton usmeriti ka zvučniku za auto koji je visokotonac i tako dalje.

Pojačalo za auto zvučnike

Pojačalo definitivno nije osnovna komponenta ozvučenja za auto, kao što to jeste glavna jedinica ili zvučnici za kola, međutim, pojačalo se uzima kada želite jači zvuk u kolima, ali i kada želite bolji kvalitet zvuka. Pri njihovoj kupovini je jako važno da odaberete pojačalo koje je kompatibilno sa prve dve komponente ozvučenja za auto, kako bi sve savršeno funkcionisalo, pa je veoma važno da pri njihovoj kupovini istaknete koju glavnu jedinicu i koje zvučnike za kola posedujete.

Kablovi i antene

Ovo su komponente koje nisu uvek potrebne. Kablovi su potrebni u slučajevima kada zvučnici za auto nisu kao oni što su fabrički predviđeni ili je to slučaj sa nekom drugom komponentom, dok je antena potrebna kada glavna jedinica nema dobar radio signal. Zbog toga je uvek bolje uložiti u kvalitetniju glavnu jedinicu, jer nećete kasnije imati ovakvih problema.

FM transmiteri

Često se dogodi jedan od većih problema, a to je na današnje vreme nemogućnost priključka USB uređaja, odnosno,m nedostatak priključka. Ali, ovo je problem koji se lako rešava FM transmiterima koji se postavljaju u priključak za upaljač, a onda se na njega priključuje USB priključak, tako da su oni jedno vrlo jednostavno i lako rešenje ovog problema.

Bluetooth uređaji

Ono što vam može u velikoj meri olakšati vožnju, odnosno funkcionisanje, jesu svi handsfree uređaji za razgovore mobilnim telefonom, drugi plejeri, slušalice i sve ostalo što spada u uređaje koji imaju mogućnost povezivanja putem bluetooth-a. Pored ovoga možemo napomenuti i druge multimedijalne uređaje, kao što su tableti, čijim povezivanjem lako dobijate uvid u navigaciju, ali možete pustiti saputnicima i druge multimedijalne sadržaje.

Čuvajte se falsifikata!

Iako se nalazi na poslednjem mestu, ovo je savet kojeg se morate držati od samog početka. Čak i najpoznatiji brendovi koji izrađuju kvalitetnu opremu za ozvučenje automobila podložni su falsifikatima, koji se nalaze na tržište, a na prvi pogled izgledaju kao originali. Međutim, detaljnije i podrobnije pregledanje opreme, posebno sitnijih detalja, ukazaće vam na to da se radi o falsifikatima, te je najbolje sve komponente nabavljati i kupovati u ovlašćenim servisima i radnjama kao što je Velteh Pro, kako ne biste u želji da prođete malo jeftinije dobili opremu jako lošeg kvaliteta.