Kako postanemo punoletni – većina nas čeka da krene na polaganje vozačkog ispita. Međutim, to nije toliko laka i jednostavna stvar. I to zbog više razloga. Nikako nije svejedno u koju auto školu idete i ko Vam drži časove teorije, a da ne naglašavmo posebno značaj direktne obuke, odnosno, praktičnog dela vozačkog ispita – gde Vi učite kako da postanete deo sabraćaja i kako da u istom učestvujete.

Postoji niz razloga prilikom odabira auto škola, a jedan od glavnih saveta je da ne gledate njihov cenovnik, nego kvalitet.

Saveti za pronalazak najidealnije auto škole

Kako nam istorija nekog mesta već sama po sebi govori o određenom mestu – tako se možemo, bar delimično, osloniti i na istorijat auto skole za koju bismo želeli da se opredelimo. Kada bismo bili u dilemi da se odlučimo za jednu auto škol koja ima istorijat poslovanja 2 godine i auto škole koja uspešno posluje preko 25 godina – mislim da bi izbor morao da bude veoma jednostavan.

Posle toga gledajte koliko je kandidata prošlo kroz određenu auto školu koju ste našli, a onda i kakva je prolaznost. Prolaznost nekako ne bi smela da bude 100 posto, a ne bi smela da bude ni previše niska. Tražite neku zlatno sredinu, ali ipak naginjite ka auto školi koji ima viši procenat prolaznosti. Tu je i način predavanja u auto školama. Predavanja i časovi nisu isti svuda, odnosno termini održavanja predavanja moraju Vama da odgovaraju. Ono što je isto od velikog značaja je i iskustvo predavača.

Slično je kao kod odabira škole sa dužiminom trajanja, ako vidite da su zaposleni mlađi radnici sa manjim iskustvom, a u drugoj auto školi ljudi sa dužim iskustvom – verovatno da će Vam izbor i u ovom slučaju biti poprilično jednostavan.

Pitanje plaćanja

Cena jeste značajna. Međutim, nije uvek ona najbitnija i nije ona jedini faktor o kojem se treba razmišljati. Kada ste našli auto školu koja zadovoljava Vaše zahteve, od kojih smo neke naveli u gornjem delu teksta, tada treba da se raspitate koji su načini plaćanja u toj auto školi. Tačnije, da li će Vam omogućiti da im plaćate u više mesečnih rata ili se mora sve odjednom isplatiti.

Isto tako, saznajte da li u toj auto školi postoji mogućnost plaćanja preko administrativne zabrane – ukoliko ste zaposleni, ili eventualno putem čekova. Pošto je po novom zakonu polaganje vozačkog ispita dostiglo dosta veću cenu – ove sitnice na kraju znaju da igraju zapaženu ulogu kod odabira auto škole

Auto škole koja se moraju izbeći

Pisano je o cenama, ali ukoliko primetite da neka auto škola drastično smanjuje svoje cene – odnosno, da cene idu ispod svakom minimuma – njih ne biste trebali da odaberete, jer tu sigurno nešto nije u redu. Spuštanje cena ispod određene granice je zabranjeno, a to ćete i sami videti jer Vam vrlo verovatno neće dati nikakav fiskalni račun. A tada biste imali i pravo da ih prijavite i inspekciji.

Trudite se da odaberete krajnje profesionalnu auto školu koja će se truditi da Vas nauči kako da budete siguran učestik u saobraćaju.