Poslovati danas, a biti sasvim izopšten kada su moderne tehnologije u pitanju sasvim je nemoguće. Ako ste staromodni, želite da se držite davno utvrđenih pravila poslovanja i odbijate novine koje je savremena tehnologija donela, to može da bude kul, ali ničemu ne vodi. Naravno da treba da zadržite svoju autentičnost, tačnije autentičnost vaše kompanije, ali morate pratiti aktuelna dešavanja i trendove, a posebno morate uskladiti svoje poslovanje sa novim tehnološkim rešenjima i kretanjima na tržištu.

U ovom tekstu predstavićemo samo neke od benefita korišćenja savremene tehnologije u poslovanju.

CRM rešenja

Jedan od načina na koji možete da unapredite vaše poslovanje jesu i CRM rešenja. Da pojasnimo. Najjednostavnije rečeno CRM rešenja su softveri, koji predstavljaju određenu bazu podataka. U toj bazi nalaze se sve važne informacije – od detaljnih informacija o vašim kupcima i klijentima, do toga da se povezuju sve te informacije i na osnovu toga se osmišljava najbolja moguća strategija. Tako se i lakše kreiraju planovi, kao i razne vrste marketinških kampanja, koje mogu ne samo da unaprede vaše poslovanje, nego da ga i pomere na jedan viši nivo. Kada imate CRM softver, to znači da vrlo lako možete da predvidite vaš sledeći korak, odnosno da krenete onim putem koji će biti najbolji za vas. Dobro isplanitani koraci u poslovanju su veoma važni, bilo da su u pitanju male ili velike kompanije. Svako ko teži poslovnom uspehu i napredovanju kompanije, sa ciljem da ostvari misiju osmišljenu još na početku, mora da brine pre svega o svojim kupcima. Takođe, uz pomoć CRM rešenja možete uspostaviti mnogo bolji kontakt sa ljudima, tačnije kupcima, što doprinosi boljoj komunikaciji i ugledu kompanije. Zatim, uz pomoć CRM softvera tačno ćete znati koji proizvodi se najbolje kotiraju i znaćete koja strategija vam se najviše isplatila.

Obavezna prisutnost na društvenim mrežama

Definitivno je da od društvenih mreža ne možete da pobegnete i naravno da ni ne treba to da radite. Poslovni softveri imaju važnu ulogu u poslovanju, ali nastup na društvenim mrežama može imati važnu ulogu u reklamiranju vaših proizvoda i usluga, ali i kreiranju samog brenda. Istražite pre svega društvene mreže, nemojte bežati od toga, zato što ste vi jedan od onih koji ne žele da im se spomenu nove tehnologije. Nemojte imati otpor, zašto propustiti priliku da unapredite vaše poslovanje, samo zato što vi ne želite da budete deo toga. Svi su na društvenim mrežama, tačnije gotovo svi. Više će ljudi čuti za vas, videće vaš rad, a ukoliko ga na pravi način predstavite, onda postoji mogućnost i da im se dopadne i onda će sve biti sasvim drugačije i vrlo je izvesno da će vam posao krenuti na bolje.

Oglašavanje i optimizacija

Prisutnost na mrežama je svakako poželjena, ali ako se vaša kompanija bavi nekim poslom, koji bi teško mogao da se predstavi na društvenim mrežama, onda morate da potražite druge načine, kako biste unapredili vaše poslovanje. To znači da bi trebalo da razmislite o google oglašavanju, blogovima, SEO optimizaciji… Pojavljivanje u Google pretragama je veoma značajno i trebalo bi da znate da pored preporuke, koja je takođe jako važna, treba da se pojavite i na tom internet nebu, jer će pre ili kasnije neko ući da ukuca ime vaše kompanije ili će ukucati uslugu koja mu je potrebna. A ukoliko se ime vaše kompanije, tačnije sajt pojavi na primer na prvoj strani onda su vam šanse da ćete ostvariti veoma dobar posao izuzetno visoke.