Jedno od glavnih pitanja koje morate rešiti za svoj dom, ali ne samo za njega, već i za poslovne prostore, kancelarije, jeste izolacija. Od toga kakva je i koliko je kvalitetna zidna izolacija, kako spoljašnja, tako i unutrašnja, ali i kakvog je kvaliteta kompletna stolarija u vašem domu, u najvećoj meri će zavisiti kako će se grejati vaš dom tokom zime, ali i koliko će biti prijatan za boravak u letnjim mesecima.

Kako je kod nas klima takva da zimi temperature umeju da padnu dosta ispod nule, a leti da budu u velikom porastu, dobra i kompletna izolacija je od izuzetne važnosti. Međutim, osim zidne izolacije i sređivanja spoljašnje i unutašnja izolacije, sve to možete i dodatno pojačati i učiniti još boljim i to pomoću postavljanja roletni. Roletne se u poslednjih nekoliko godina obavezno postavljajuu već u toku izgradnje, međutim, ukoliko ih nemate, onda biste ozbiljno trebalo da razmislite o njihovoj nakonadnoj ugradnji. Na tržištu uvek ima različitih ponuda, a sagledavajući sve činjenice odabrali smo dve najbolje vrste.

ALU roletne

Ukoliko želite za svoj dom ono najbolje, onda ćete najviše celokupnoj izolaciji doprineti ugradnju ALU roletni. Najpre, ALU roletne se izrađuju od aluminijuma, koji je prilično jak i izdržljiv materijal, posebno kada se radi o ovom delu stolarije. ALU roletne će vam na najbolji mogući način doprineti uštedi toplotne energije u zimskim mesecima, ali i prijatnom  osećaju u letnjem periodu, čak i bez upotrebe klima i sličnih rashladnih uređaja.

Osim toga, ALU roletne su postale jako popularne zbog svog izgleda, jer osim što svakom prostoru daju moderan izgled, možete birati njihovu boju, a ono što je najtraženije i samim tim najzastupljenije, jesu bele, sive, braon, bež i mahagoni ALU roletne. Osim što će vam sačuvati toplotnu energiju u domu, a samim tim i smanjiti mesečne račune kada su troškovi u pitanju, sačuvaće vas leti i od sunčevih zraka, ali će biti tu i da vam pruže zaštitu privatnosti bolje nego bilo šta drugo.

PVC roletne

Sve što se može reći za prethodne, tako se isto može reći i za PVC roletne. Nisu neke ogromne razlike u pitanju između ova dva tipa roletni. Naravno, kako se PVC roletne prave od plastike, to čini njihov životni vek nešto kraćim, međutim, ukoliko ih pravilno koristite i redovno održavate, onda o njihovom roku upotrebe ni ne morate razmišljati, jer će vas dugo služiti. Ono što možete uvek birati kako kod PVC roletni, tako i kod ALU roletni, jeste da vam se kutije iznad prozora nalaze unutra ili na spoljašnjoj strani, što nekad zavisi od samog zida, stolarije, ali i od vašeg ukusa i potreba.

PVC roletne su jako zahvalne za održavanje. Sve što će vam biti potrebno za njihovo čišćenje jeste topla voda i krpa, povremeno neki blagi deterdžent, a ono što svi proizvođači naznačavaju jeste da ne treba koristiti jaka abrazivna sredstva za čišćenje, osim ukoliko to nije preko potrebno. Svakako, ova dva tipa roletni osim što će vam očuvati toplotu u domu i smanjiti mesečne troškove, olakšaće vam funkcionisanje, jer nisu zahtevne ni u jednom svom delu poput onoga što za održavanje podrazumevaju drvene roletne, koje su danas već i izašle iz upotrebe.