Napredak tehnologije je u mnogo čemu olakšao savremeni život. Slobodno se može reći da se veći deo poslova sada obavlja putem Interneta.  Jednim klikom se sve završava. Internet revolucija nije zaobišla ni polje štampanja i izdavanja knjiga. Dok su se mladi autori ranije mučili da dođu do dobrog izvođača, do nekog izvođača,  danas je manje – više ovaj problem rešen. I to zahvaljujući Internet revoluciji.

Digitalno izdavanje e – knjige

Sve je više mladi pisaca koji se odlučuju za varijantu izdavanja e – knjige. Jedan od ključnih razloga je što brže i lakše mogu objaviti svoje priče i pesme, proširti svoje ideje do veće grupe ljudi, a na kraju to i jeste bitno, da se dopre do mase ljudi koji će čitati vaše reči i zamisli. Zato raste popularnost digitalnog izdavanja knjige. To nije samo online izdavanje knjige, već i objavljivanje časopisa, magazina. Iako ima i dalje onih koji su protiv izdavanja e – knjige, jer smatraju da knjiga nije knjiga ako ne može da se oseti štampani papir i miris svežeg mastila, to ne smanjuje broj izdatih e – knjiga.

Osnovna pravila za izdavanje e – knjige

Važno je znati da nije to baš toliko jednostavno i lako. I tu ima nekoliko pravila i procedura koje se moraju ispoštaviti kako bi se vaša knjiga pojavila na određenoj online platformi predviđenoj za izdavanje e – knjige.

Da izdvojimo samo nekoliko najvažnijih i osnovnih koraka koje morate preći ako tražite odgovor na pitanje kako izdati knjigu.

  1. Tekst se uvek piše u Microsoft Word –u.
  2. Kako bi se izbegli problemi prilikom pretvaranja Word sadržaja u formate predviđene za e – knjige, preporučuje se korišćenje standardnih fontova. Elektronske knjige se danas mogu pripremiti u različitim formatima.  Koliko ima čitača e – knjiga toliko ima i formata,  zato što svaki od čitača podržava određenu formu.

PDF format je format koji se najčešće koristi, ali treba spomenuti i DOC, Mobi i ePub. Format ePub podržavaju skoro svi izdavači e – knjige. Razvoj Open eBook formata pruža mogućnost autorima i izdavačima da pišu u formatu koji prihvata veliki broj softvera i hardverskih platformi.

Izdavanje e – knjige nosi sa sobom veliki broj prednosti.  Neke od najvažnijih su:

  • brže izdavanje od trenutka nastanka jer se zaobilazi faza štampanja;
  • izdavanje e – knjige je jeftinije jer ne zahteva hartiju, boje;
  • dostupnost svima koji imaju pristup Internetu kroz velike online knjižare poput Amazona koja spada u najveće online knjižere, a koju slede Google Play, Apple;
  • kontrola nad prodajom;
  • velike mogućnosti grafičkog uređenja;
  • promene se mogu uneti lakše i brže.

Šta prethodi samom izdavanju e– knjige?

Morate nabavite ISBN broj za vašu knjigu. Međunarodni standardni broj knjige, koji nije obavezan kada je u pitanju izdavanje e – knjige. Međutim neke kompanije zahtevaju da i e – knjige moraju imati ovaj jedinstven broj poput kompanije Apple.

Kako bi se knjiga što bolje reklamirala, mladim autorima se savetuje i pravljenje sopstvenog bloga, na kome će se naći osnovne informacije o samoj knjizi i sajtovima preko kojih se  e – knjiga može kupiti. Prisutnost na društvenim mrežama se podrazumeva. To će samo povećati publicitet vaše e – knjige.  Svakako važnu ulogu imaju vizuelni izgled same knjige i naslov koji bi trebalo da budu što kreativniji i atraktiviji kako bi se privukao veći broj čitalaca.

Kao svaki autor posedujte određena prava, pa pre izdavanja e – knjige, trebalo bi da saznate koji je to skup prava kojim raspolažete.  DRM (Digital Right Management)  kojom možete da zaključate vašu e – knjigu predstavlja vaše najvažnije pravo kojim raspolažete.

Internet revolucija je pored olakšanog procesa izdavanja e – knjige olakšala i njeno čitanje. Pojava tableta doprinela popularnosti e – knjiga. Pored klasičnih računara i smart telefona (pametni telefoni), tableti se takođe mogu koristi za čitanje elektronskih knjiga, uz pomoć aplikacije e – čitač.

Izdavanje e – knjige vam verovali ili ne, može doneti doneti zaradu. Izdavanjem elektronske knjige možete ostvariti i online zaradu i onlinu reputaciju. Kako? Lako, jer se vaše ideje na ovaj način brže šire i dolaze do većeg broja ljudi. To će povećati vaš opseg poslovanja.  Izgleda da se nastavlja trend izdavanja e – knjige, uprkos mnogim prognazama da će doživeti brz pad.