Poznavati dobrog, vrednog i profesionalnog električara prava je prednost. Za većinu krupnih, ali i sitnih popravki kućnih električnih aparata i uređaja biće vam potrebna stručna osoba. Verovatno i sami znate koliko opasne kvarove mogu da izazovu električni uređaji i koliko je bitno da se posao obavi kako treba.

Neke kućne majstorije svakako možete sami da uradite, ali nemojte previše verovati sebi, ukoliko niste stručni, jer posledice mogu biti katastrofalne. U tom slučaju morate verovati drugoj osobi, odnosno vašem električaru. Ipak, i u ovim situacijama treba biti pažljiv, jer i neodgovoran i neprofesionalan električar može da izazove štetu, koja će vas onda duplo koštati.

Preporuka je važna – raspitajte se pre pozivanja

Najbolje bi bilo da se kod svojih rođaka, prijatelja i komšija raspitate u vezi sa odabirom električara. Verovatno će vam oni iz ličnog iskustva reći koje firme, odnosno električare bi trebalo da izbegavate, a kojima da date šansu. Najbolja reklama su zapravo zadovoljne mušterije. Izaberite onog električara koji je proveren, odnosno koji je vašem prijatelju, rođaku ili komšiji popravljao više stvari, a ne samo jednu.

Raspitajte se i da li taj električar vrši popravku svih električnih uređaja, da biste znali da možete da ga angažujete i u nekim drugim situacijama, ako dođe do kvara pa su vam potrebni servisi klima uređaja, veš mašine, bojlera ili nekog drugog uređaja.

Pretraga električara na internetu

Ukoliko ipak vaši poznanici nisu imali dobra iskustva i nisu u mogućnosti da vam preporuče, onda vam ostaje drugi izvor informacija i pretrage električara – internet. Međutim, u ovom slučaju morati biti vrlo obazrivi. Kada ukucate u pretrazi pojam „električar“, vrlo je verovatno da će vam izaći one firme koje su platile da se nađu među prvima u pretrazi, a to ne mora da znači da su najbolje.

U svakom slučaju, pročitajte koje usluge pružaju i kakve su cene. Nakon toga možete uporediti nekoliko sajtova koji pružaju slične usluge. Najbolje bi bilo da pokušate na forumima na internetu da potražite ono što vas zanima. Tamo možete videti kakva su iskustva imali različiti ljudi, pa će te na taj način eliminisati one loše.

Samostalni električar ili firma?

Ako se opredelite za električara iza kojeg ne stoji firma, morate se dobro raspitati da li majstor, odnosno električar poseduje licencu. To je vrlo važno, jer mnogi samostalni električari rade bez licence, pa je tako važno da se osigurate na vreme. Ukoliko želite da budete sto posto sigurni onda bi trebalo majstora da angažujete preko određene specijalizovane firme. Međutim, usluge ovakvih firmi mogu biti mnogo skupe.

Određene firme nude popust ukoliko ste njihov stalni korisnik. S druge strane, samostalni električari su jeftiniji i kod njih možete ostvariti određene popuste, s obzirom da pojedini i nemaju fiksu cenu.

Dobar električar je odgovoran, efikasan i tačan

Najbitnije je da vaš električar bude osoba od poverenja i da možete računati na nju u svakom trenutku. Ukoliko vaš električar često kasni, otkazuje dolazak, popravka traje satima, znajte da to nije električar na kojeg možete da se oslonite.

Koliko god bio dobar, neki kvarovi ne mogu da čekaju danima na popravku. Zato ponekad može biti vrlo teško naći električara koji poseduje sve ove dobre osobine, pa neke osobe „zažmure“ na određene mane.