Više od dve stotine virusa izaziva prehlade. I dok su deca znatno više izloženija napadima virusa i mogu dobiti i do deset prehlada godišnje, kod starijih je situacija malo drugačija.

Prehladu možemo definisati kao jedan vid virusne infekcije grla, nosa, sinusa i bronhija. Simptomi prehlade kod dece i odraslih javljaju se dan ili dva nakon virusnog napada. Simptomi se u početku ispoljavaju u vidu blagog bola u grlu i curenja nosa. Zato je jako važno da se deluje na samom početku, ako se već nije delovalo preventivno.

Kako se boriti sa prehladom?

Zaboravite na antibiotike. Zašto? Zato što oni ne deluju na viruse, a virusi izazivaju prehladu. Postoji nekoliko namernica koje vas mogu zaštiti od virusa i ublažiti simptome prehlade.

Beli luk i leti i zimi

Čuveni beli luk koji mnogi izbegavaju zbog neprijatnog zadaha. Naime, beli luk sadrži alicin koji stvara antioksidanse prilikom razgrađivanjem. A oni će štiti vaš imunitet. Ukoliko ste do sada odbijali da jedete beli luk, razmislite sledeći put. Naravno, ne treba preterivati, ali bi valjalo s vremena navreme.

Tamna čokolada jača vaš imunitet

Za sve ljubitelje čokolada ovo su lepe vesti. Antioksidansi koji se nalaze u tamnoj čokoladi takođe utiču na imuni sistem, odnosno dodatno ga štite. Što je više kakaa to je više antiokisadanasa, a manje šećera.

Ovom delotvornom nizu treba dodati orašaste plodove. Sadrže velike količine vitamina E koji jača imunitet i deluje protivupalno.

Što više tečnosti

Tečnost, tečnost, tečnost! Telo ne sme da dehidrira. Zato je neophodno unositi minimum dva i po litara vode. Naravno, što više toplih napitaka, vrućih supica i prirodnih sokova. Tečnost osvežava telo. Nos, usta, pluća moraju biti hidrirani kako bi mogli i da vas štite od virusa i drugih opasnih klica.

Probajte čaj od sladića. On ublažava kašalj, umiruje upaljeno grlo. Čaj od kamilice je standardni prirodni napitak koji treba svakako piti. Umireće telo, utopliće vas i opustiće mišiće.

Losos kao izvor zdravih masti

Omega – 3 masne kiseline najzastupljenije su u lososu. Ovaj tip kiselina snižava rizik i od srčanog oboljenja, umanjuje upalne reakcije i što je najvažnije pomaže vašem imunitetu.

Crvenom paprikom protiv virusa

Kada ste poslednji put jeli crenu papriku? Da li ste znali da crvena paprika sadrži dvostruko više vitamina C od bilo kog agruma? A poznato je da je vitamin C najbolji antioksidans. Zato uvrstite ovu namernicu u svoj meni i osetićete delotvorne efekte vrlo brzo.

Šejkom protiv prehlade

Šejk sa klementinama, kremast napitak, deluje tako da ćete se osećati kao preporođeni već nakon prvog dana. Potrebna vam je iseckana banana, pola iseckanog avokada, dve do tri klementine, badema, kokosovog mleka, nekoliko urmi i limunovog soka. Blenderom izmiksujte dok ne postane kremasto i kašasto bez grudvice.

Stari kineski recept protiv prehlade i gripa

Nazalni sekret se može umanjiti korišćenjem slanih kapi. Ono što je dobra stvar je da ih možete napraviti i sami. Jedna četvrtina kafene kašičice soli, soba bikarbona i 200 ml tople vode i imate svoje slane kapi. Eliminisaće se višak sluzi, umanjiće se zapušenost. Dva do tri puta u jednu nozdrvu, pa potom u drugu. A da stvarno deluje govori podatak da se koristio još u staroj Kini, upravo protiv gripa i prehlade.

Biljka stara nekoliko stotina godina

Čudo prirode koje nam dolazi sa juga afričkog kontinenta, a pokazalo se kao odličan prirodni lek protiv prehlade i gripa je južnoafrička muškatla. Biljka koja jača imunitet, smanjuje trajanje prehlade i ne stvara nus pojave. I ne izaziva rezistenciju mikoorganizama što je jako važno.

Prelazni period je udarni termin virusnih napada. Tada se i pune čekaonice zdravstvenih ustanova. Sve to možete izbeći ukoliko delujete na vreme. Spavajte više, unosite zdrave namernice i što više tečnosti. Šanse da dobijete prehladu biće znatno manje.