Dešava nam se da često radimo od kuće, međutim, nemamo prostor koji nam je funkcionalan za rad.  U svakom stanu postoji neki ugao koji je zapostavljen. Zašto ne bismo iskoristili taj prostor, reorganizovali postojeći nameštaj i napravili radni kutak?  

Tri glavne stvari koje su nam potrebne da bi smo imali funkcionalan i dobro organizovan radni prostor su radni sto, udobna stolica i svetlost. Sve ostale ideje i detalji za opremanje radnog kutka zavise od naših potreba, načina na koji radimo i ličnog ukusa.

Stone lampe najbolje obasjavaju radnu površinu

Prilikom stvaranja radnog kutka važno je obratiti pažnju na osvetljenje u našem stanu i po mogućnosti odabrati mesto koje ima dovoljno prirodne svetlosti. Poznato nam je da uz dobro osvetljenje imamo bolju koncetraciju i bolje raspoloženje.

Prilikom rada noću ili u manje osvetljenim delovima prostorija najbolje je da se koristi nisko svetlo.  Iz tog razloga se preporučuje stona lampa koja dobro osvetljavaju radnu površinu i utiče da manje naprežemo vid tokom večernjih sati.  

Jednostavan sto i udobna stolica

Radni sto bi trebalo da je jednostavan i dizajniran na način da ne zauzima mnogo prostora. Zato je praktično da se sto sastoji samo od deblje radne ploče i nogara. Može da bude veći ili manji, ali da na njemu ima dovoljno prostora da se postavi kompjuter za rad.

Dosta ćemo uštedeti na prostoru ako je radni sto postavljen uz sam zid. Radni sto može da se postavi u sam ugao prostorije ili samo uz jedan zid. Ukoliko prostor dozvoljava, sto može da bude i veći tako što će imati fioke i dodatne police za odlaganje stvari.

Prilikom kreiranja radnog prostora veoma je važno uzeti u obzir udobnost stolice. U stolici ćemo provesti mnogo vremena i od ključne važnosti je da ona bude udobna i da prilikom sedenja ne opterećuje naša leđa i vrat.  Preporuka je da se izabere ergonomska stolica i model koji se najbolje uklapa sa dizajnom nameštaja u našem stanu.

Mesto kod prozora za radni kutak

Možda nemamo neki poseban ugao u stanu gde bismo napravili naš radni kutak, ili nemamo mogućnosti da reorganizujemo postojeći nameštaj, međutim, mesto kod prozora može prilično dobro da se iskoristi za ovu namenu.

Često ispod prostora stoje radijatori, ali oni nam ne smetaju u ovom slučaju. Zapravo, klasična radna ploča može da se postavi preko radijatora. Ovo je funkcionalno i kreativno rešenje za radni kutak. Na ovaj način dobijamo i prirodnu svetlost, pošto smo pored prozora, i dobru iskorišćenost prostora. Radna ploča je dovoljno prostrana da na nju postavimo kompjuter kao i ostale radne i dekorativne predmete.

Ostale ideje za radni kutak

Stvaranje radnog kutka u našem prostoru otvara mnogo prostor za kretaivnost.  Kako bi naša kućna kancelarija izgledala što prijatnije, možemo da u tom delu našeg stana ofarbamo zidove drugom bojom u odnosu na boju ostalih zidova u prostoru.  

Takođe, možemo da iskoristimo vertikalu na zidu, i uštedimo prostor, tako što ćemo iznad radnog stola postaviti police sve do samog plafona. Na policama možemo da držimo knjige i da ih koristimo za za odlaganje registara, kutija i ostalog radnog materijala.