Hemoroidi se često nazivaju bolešću savremenog doba, i pogađaju sve ljude bez obzira na uzrast. Način života umnogome se promenio: sada više sedimo, a manje se krećemo, češće jedemo suvu i masnu hranu, te se javljaju problemi sa stolicom, koji su i najčešći uzrok ove zdravstvene poteškoće.

Zašto nastaju hemoroidi?

Hemoroidi, proširene vene ispod površine sluzokože na samom kraju debelog creva i anusa, učestvuju u zaustavljanju i ispuštanju gasova i stolice. Kada se ovaj pritisak, zbog problema sa pražnjenjem, menja, vene se šire i povećavaju, stvarajući izbočine koje se zapravo nazivaju hemoroidi.

Izbacite brzu hranu

Ako ste već imali ovakvih problema i uspešno ih izlečili, možete se truditi da nadalje sprečite da Vam se hemoroidi ponovo pojave. Za početak, u širokom luku izbegavajte sve hamburgerdžinice i picerije. Začinjena i suva hrana koju u tim prilikama unosite u organizam jedan je od ključnih uzroka zbog kojih se hemoroidi i javljaju, jer utiče na normalno funkcionisanje metabolizma i pražnjenje creva. Umesto hamburgera ili pice, jedite različite salate sa prelivima koje postoje u ponudi većini prodavnica brze hrane, a ako baš ne možete bez mesa, pojedite belo pileće meso, ali bez lepinje i masnih dodataka poput majoneza.

…i proizvode iz pekare

Pekarska peciva drugi su neprijatelj na Vašoj listi i još jedan razlog zbog kojih se hemoroidi vraćaju. Suva hrana poput pogačica i pereca usporava metabolizam i taloži nezdrave šećere u obliku masti u organizmu. Gojazni ljudi često se bore sa opstipacijom, koja u većini slučajeva i čini da se hemoroidi najpre jave, te umesto pekarskih proizvoda birajte one koji će podstaći pražnjenje, poput grisina sa lanenim semenom koje možete kupiti u svakoj prodavnici.

Fizička aktivnost

Kretanje je dobro za sve zdravstvene poteškoće, pa tako i kada su hemoroidi u pitanju. Često i dugo sedenje izaziva konstantan pritisak na sedalni deo i anus, te do ovog problema dolazi i zbog manjka fizičke aktivnosti. Ako već nemate vremena ili ne želite da vežbate, šetajte, raspremajte kuću ili idite do dalje prodavnice. Čak i manje šetnje pomoći će da se hemoroidi ne vrate.

Ne podižite teret

Izbegavanje podizanja tereta savetuje se najpre onima kojima su hemoroidi u akutnom stanju, kako ne bi došlo do njihovog, prilično bolnog, pucanja. Sličan savet važi i za one kojima su hemoroidi nedavno smetali, pa treba izbegavati podizanje teških tegova u tereteni, nošenje gomile namirnica sa pijace i premeštanje težih predmeta po stanu, kako ne bi postali uzročnik vraćanja ove zdravstvene smetnje.

Čajevi protiv hemoroida

Čajeve je i inače dobro i zdravo piti radi preventive svake bolesti, a to pogotovo važi za sve one kojima su hemoroidi zadavali probleme. Prirodni čajevi od kamilice i zovinog lišća umirujuće deluju na creva i regulišu metabolizam, te su odličan trik za sprečavanje ove poteškoće. U istu svrhu, možete konzumirati i čaj od nane, ali kako on neretko ostavlja efekta na one koji imaju problema sa želucem, kamilica je čaj broj 1 za sve vrste crevnih problema. Ako biste da sprečite da Vam se hemoroidi vrate, čajeve od sene ili one namenjene mršavljenju izbegavajte u širokom luku, jer dovode do dijareje i naprezanja, koji opet mogu uzrokavati novu pojavu hemoroida.