Hijaluronski fileri, kao jedna od najpopularnijih metoda podmlađivanja u eposi uspona industrije lepote i borbe protiv znakova starenja, privlači mnogo pažnje. Kao posledica toga, u vezi sa njima možemo naići na mnogo zabluda. Pre upuštanja u bilo kakav kozmetički tretman važno je dobro se informisati.

U jednom trenutku starenja, mnogi od nas odlučuju da se podvrgnu bar nekom od tretmana za podmlađivanje. Zbog toga vam predstavljamo sve pojedinosti ovog tretmana o kome se toliko govori i piše – kako biste mogli da prosudite kada je to pravo vreme za hijaluronske filere.

Šta je hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se i prirodno nalazi u našem telu – najčešće u zglobovima i očima. Svrha joj je da obezbedi njihovo bolje funkcionisanje. Hijaluron ima i odliku da zadržava vodu, pa koži obezbeđuje vlažnost i volumen i fleksibilnost. Problem nastaje sa starenjem, ali i izlaganjem štetnom sunčevom zračenju. Pod uticajem UV zraka i godina života, produkuje se sve manja količina ove kiseline, a koža gubi elastičnost i počinju da se uočavaju prve bore. Tada mnogi pokušavaju da prikriju znakove starenja. Jedan od učinkovitih načina je unos hijalurona u organizam spolja.

Šta su hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina može se ubrizgati u kožu mikroiglicama u okviru mezoterapije. U ovom slučaju, koktel koji može sadržati i hijaluron uz druge sastojke poput enzima i vitamina ubrizgava se u kožu i potkožicu. Još jedan pouzdan način ubrizgavanja hijalurona su sve popularniji hijaluronski fileri. Hijaluronski fileri sadrže hijaluron koji može da se se ubrizgava u svrhe povećanja usana. Njegova primarna funkcija je popunjavanje područja kože u kojima se nalaze bore. Na ovaj način bore i fine linije na koži se redukuju. Osim toga, hijaluronski fileri uspešno konturiraju lice, pa se osim za prikrivanje znakova starenja, mogu koristiti kao neinvazivni estetski tretman. Ovi fileri odlična su zamena za operaciju, jer neoperativnim putem uspešno podižu jagodice i povećavaju volumen što jagodica, što obraza.

Kakav je proces unošenja hijaluronskih filera

Procedura unošenja hijaluronske kiseline u kožu lica je kratkotrajna, ne ostavlja negativne posledice i može se ponavljati više puta. Nakon što se dobro informišete o tretmanu i selektujete adekvatno profesionalno lice koje će vam ubrizgati filere, podvrgavate se tretmanu koji najčešće traje oko pola sata. Bolje klinike će vam pre ubrizgavanja filera dati blagu anesteziju. U poslednje vreme sve se češće primenjuje lokalna anestezija koja se nanosi u vidu kreme. Potom se fileri injektuju u kožu bezbolno i komforno.

Koliko traje efekat filera

Kao što smo već naveli, efekti koje možemo postići su smanjenje i nestanak bora, ili povećanje volumena usana, obraza, te konturisanje jagodica. U zavisnosti od svrhe hijaluronskih filera, njihov efekat najčešće traje od 12 do 18 meseci. Nakon toga, dolazi do resorpcije hijaluronske kiseline i preporučuje se ponavljanje procedure. Najbolja stvar vezana za ovu proceduru je to što nema neželjenih efekata i ubrzo nakon nje možete se vratiti svojim regularnim dnevnim obavezama.

Postoje li starosne granice i kada je pravo vreme za hijaluron

Ona godina, pod brojem 30, koje se cele mladosti pribojavamo najčešća je prelomna godina nakon koje lice gubi na hidriranosti, fleksibilnosti i koža sadrži manje hijalurona. Zato je ovo idealna starosna granica kada bi trebalo početi sa upotrebom hijaluronskih filera. Ipak, budući da starenje kože u mnogome zavisi i od načina života, te genetskih faktora, u slučajevima da ranije primetite znakove starenja i nastanak bora, možete se konsultovati sa stručnjakom i ranije krenuti sa upotrebom hijaluronskih filera.

Prvi korak na putu odlučivanja da se podvrgnemo ovoj, ili bilo kojoj drugoj estetskoj proceduri mora biti samopreispitivanje i svest da starenje ne možemo pobediti u potpunosti, te da zbog njega ne treba da gubimo samopouzdanje. Onda kada se osećamo udobno i ostvareno sa svojim godinama, možemo racionalno pristupiti kozmetičkim tretmanima tako da očekivanja ne mogu da nam budu izneverena. Osnova svake dobre odluke, pa i one o injektovanju hijaluronskih filera, je dobro promišljanje.