Prelazna godišnja doba predstavljaju period godine kada se javlja veliki broj virusnih i bakterijskih infekcija. Dobar deo tih infekcija spada se u takozvane akutne respiratorne infekcije. Najčešći izazivači ovih infekcija su rinovirusi, virusi influence i parainfluence, koronavirusi, adenovirusi da nabojimo samo neke. Simptomi su slični, od kojih se najčešće manifestuju: malaksalost, kašalj, slabljenje, bolovi u mišiću, curenje iz nosa, a lista se produžuje.

Uzroci respiratornih infekcija

Kada govorimo o uzrocima za javljanje respiratornih infekcija treba izdvojiti pre svega epidemije grla, oslabljen imunitet, duvan, sve veća zagađenost vazduha, što je posebno izraženo u poslednjih nekoliko godina.

Otpornost mikroorganizama na dejstvo antibiotika je još jedan od potencijalnih uzročnika za javljanje ovih infekcija. Ovaj problem se javlja prilikom neracionalne i pretaren upotrebe antibiotika. Problem se ne može rešiti, ali se može pratiti, kontrolisati i delimično usporiti. Sve češće se u borbi protiv ovog problema primenjuju i biljni lekoviti proizvodi.

Prehlada je najčešća respiratorna infekcija

Prehlada odnosno akutni rinitis je najrasprostranjenija akutna respiratorna infekcija. Procenjuje se da odrasla osoba na godišnjem nivou preboli dve do tri prehlade. Kod dece je taj broj veći, jer je kod njih imuni sistem još uvek slab i u procesu je jačanja. Tako da mališani prebole šest do dvanaest prehlada u toku jedne godine. Simptomi kod lake prehlade traju do tri dana. Međutim, može doći do pogoršanja bolesnikovog stanja i u tom slučaju treba posetiti lekara.

prehlada

Najčešći način da se prenese prehlada je u kontaktu sa već obolelom osobom. Zbog toga su veliki kolektivi poput obdaništa, škola i velikih firmi pravi izvor virusa prehlade. Drugi način je udisanjem kapljica iz vazduha pune ovog virusa.

Južnoafrička muškatla kao alternativa antibioticima

Jedan od biljnih lekova koji se koristi za lečenje prehlade, pa i drugih respiratornih infekcija je južnoafrička muškatla.  Južnoafrička muškatla pripada rodu biljaka Pelargonium, a mesto gde je najzastupljenija je prostor Južne Afrike. Pripadnici plemena Zulu koristili su biljku kao delotvorni lek protiv prehlade, respiratornih infekcija ili stomačnih problema.

Biljni lek poznat već nekoliko stotina godina

Zanimljivo je kako je južnoafrička muškatla dospela na evropsko tlo. Naime, krajem deventaestog veka Britanac Čarls Stivens posećuje Južnu Afriku sa nadom da će pronaći lek kojim će se izlečiti od tuberkuloze.  Čarls će po preporuci lokalnih vračara, uzeti ovaj lokalni lek i nakon nekoliko dana osetiti pozitivne promene, a posle nekog vremena će se i oporaviti u potpunosti. Uslediće masovna upotreba ovog leka u Engleskoj. Pojavom sintetičkih lekova koji su se primenjivali u lečenju tuberkuloze, lek baziran na južnoafričkoj muškatli polako će se potiskivati, sve do pre nekoliko godina, zahvaljujući grupi evropskih naučnika koji će ga koristiti u svojim istraživanjima.

Južnoafrička muškatla ublažava simptome kašlja, povišene temperature i nazalne simptome

Na osnovu istraživanja koja su se vršila sa ciljem da se ispita delovanje ove biljke, utvrđena su stimulativna dejstva muškatle na deo imunog sistema, koji ima ulogu da štiti ćelije od virusnog napada. Lek predstavlja ekstrakt korena južnoafričke muškatle, a kod nas se može naći u formi kapi kao lek Resistol. Primenjuje se za manje zdravstvene tegobe.

Utvrđeno je da pored starijih osoba, smeju da ga koriste i deca, zato što lek ne stupa u interakciju sa drugim lekovima, niti ima neka neželjena dejstva, što je jako važno za bezbednost i sigurnost primene ovog leka. Kod nas se južnoafrička muškatla pojavila prošle godine i apoteci se može pronaći u obliku kapi. Biljka pokazuje delotvorne efekte u lečenju respiratornih infekcija, a posebno kod prehlade. Ublažava simptome kašlja, povišene temperature, kao i nazalne simptome. Tradicionalni biljni lek na bazi južnoafričke muškatle ublažava i simptome akutnog i hroničnog bronhitisa.

juznoafricka-muskatla-4

Južnoafrička muškatla skraćuje vremenski period trajanja bolesti

Kada treba posegnuti za ovim tradicionalnim prirodnim lekom? Preporučljivo je  u roku od 48 sati, od trenutka kada se jave prvi simptomi, karakteristični za prehladu ili neki vid virusne infekcije. Ono što ovaj lek razlikuje od ostalih jeste  njegovo pozitvno dejtstvo kojim se skraćuje vremeneski period trajanja bolesti.

Prema rečima stručnjaka, ukoliko se zakasni sa njegovim konzumiranjem, efekat će izostati ili neće biti dovoljno jak.

Prirodni lek na bazi južnoafričke muškatle bio je potisnut i do skora nepoznat, ali se polako vraća njegova upotreba. Kod nas se može naći u formi leka Resistol.