Usled brzog načina života i svakodnevnog stresa kome smo izloženi imuni sistem prvi strada i postaje laka meta velikog broja virusa i bakterija koje čekaju svaku pogodnu priliku da se šire i razmnožavaju. Poznato je da se virusi i bakterije najbrže prenose u kontaktu sa obolelom osobom.

Vreme da se uoče simptomi zavisi od osobe do osobe, ali i njenog imunog sistema. Tom prilikom se poseže za hrpom antibiotika u cilju što bržeg suzbijanja bolova i tegoba. Koliko god antibiotici pomažu prilikom različitih zdravstvenih oboljenja,  njihovom konstantnom upotrebom stvara se otpornost organizma i umesto suzbijanja svih štetnih mikoorganizama koji su nastanjeni u ćelijama ljudskog tela, oni stvaraju rezistenciju na antibiotike  i nastavljaju da se šire.

Južnoafrička muškatla predstavlja jednu od boljih alterantiva antibioticima, jer deluje tamo gde njihov efekat izostaje.

Povratak prirodnog leka protiv prehlade

Ovaj biljni lek poznat je već nekoliko stotina godina i pokazao se kao efikasan prirodni lek za prehladu. Njegovo prirodno stanište čini prostor Južne Afrike. Ovo lekovito čudo prirode, pripada rodu biljaka Pelargonium sidoides.

juznoafricka-muskatla

Stimulativna dejstva ove biljke poznavala su i stara plemena sa ovih prostora, među kojima se posebno izdvojilo pleme Zulu. Biljka je predstavljala njihov najbolji lek protiv prehlade i bila je deo njihove prirodne apoteke.

Ovaj prirodni lek protiv prehlade danas je poznat kao južnoafrička muškatla i sve više dobija na značaju u borbi protiv respiratornih oboljenja, virusnih infekcija i stomačnih problema. A to su pokazala i mnoga istraživanja koja su se bavila ispitivanjem lekovitih efekata ove biljke na sve simptome prehlade, kašlja, glavobolje, nosnog sekreta itd.

Južnoafrička muškatla je pojavom sintetičkih lekova potisnuta sa medicinske scene, ali se njena primena vratila zahvaljujući interesovanju grupe evropskih naučnika i njihovim istraživanjima o blagodetima ovog prirodnog leka protiv prehlade. Ono što se pokazalo kao rezultat istraživanja jeste da je ova biljka sa afričkog kontitenta najbolji prirodni lek za prehladu.

Kako zapravo deluje ovaj prirodni lek protiv prehlade?

Na ovaj lek nisu imuni bakterije i virusi. U našem organizmu stvara zaštitnu barijeru kojom se oblaže sluzokoža respiratornog sistema i time štiti od virusa i bakterija. Zaustavlja razmnožavanje virusa, a na isti način deluje i na bakterije.

virusi

Ipak, ne ubija ih, stručno rečeno nije baktericid, već zaustavlja njihovo širenje odnosno ostvaruje se bakteriostatski efekat.

Prirodni lek kao zamena antibioticima

Ono što ovaj prirodni lek za prehladu razlikuje od antibiotika je i činjenica da on napada i deluje direktno na virus, dok je delovanje antibiotika usmereno na bakterije. Poznato je da 90%  respiratornih oboljenja upravo izazivaju virusi, a ne bakterije.

Iako prvobitno deluje na viruse, kao što smo već spomenuli, nije isključeno i njegovo delovanje i na bakterije, tako da se može reći da je ujedno i prirodni antibiotik. Južnoafrička muškatla smanjuje lučenje sekreta i ubrzava njegovo izacivanje iz tela tako što inhibira rad respiratornih ćelija. Koristići relevantan rečink ona deluje kao ekspektorans.

Cute girl with a cold

Još jedna pozitivna stvar koja ovu biljku čini boljom u odnosu na antibiotike jeste njeno relativno brzo dejstvo kojim se trajanje prehlade skraćuje na dva dana, a dodatno ublažava simptome oboljenja.

Južnoafrička muškatla bi trebalo da se uzme u roku od 48 sati, od trenutka kada se pojave prvi simptomi virusnog oboljenja ili prehlade. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će njeno dejstvo izostati ukoliko se ne uzme na vreme.

Ekstrakt korena južnoafričke muškatle – prirodni lek za prehladu

Ekstrakt korena ove biljke sa afričkog kontinenta sadrži kumarin, fenol i flavonoid. Lek je upravo ovaj ekstrakt korena koji ublažava simptome kašlja, simptome u nazalnom delu, a snižava i telesnu temeperaturu. Kod nas se ovaj lek pojavljuje relativno skoro i to u formi kapi, poznat kao lek Resistol.

Pored toga što utiče na zdravstvene tegobe, poboljšava i imuni sistem. I primećeno je da ublažava i simptome akutnog i hroničnog bronhitisa.

Izgleda da se vraća vreme alternativne medicine i prirodnih lekova, koji su dokazali svoju učinkovitost u lečenju različitih zdravstvenih tegoba. A južnoafrička muškatla zauzima upravo mesto najefikasnijeg prirodnog leka protiv prehlade.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne može biti zamena za stručno mišljenje lekara