Za svaki posao postoji majstor koji je kvalifikovan da ga obavi. Ipak, uz malo detaljnijeg istraživanja i Vi možete lako postaviti i zidne i podne pločice poput profesionalca i time znatno uštedeti.

 Kvalitetan lepak za pločice jeste našta treba obratiti pažnju prilikom postavljanja keramičkih pločica. Evo par  korisnih saveta prilikom lepljenja pločica.

Šta treba uraditi pre lepljenja pločica?

Pre lepljenja pločica treba izvršiti nekoliko priprema. Prvo nabavite odgovarajuće pločice. Ako se postavljaju napolju moraju biti otporne na mraz, a unutrašnje ako su pločice za kupatilo i pločice za kuhinju moraju biti otporne i na visoku vlažnost i kvašenje. Keramičke pločice su najrasprostranjenije i imaju najširi opseg u ceni. Neko voli one od prirodnog kamena kao što su granitne  i mermerne pločice, ali one zahtevaju više nege i pažljivi izbor mesta za postavljanje. Ako želite kvalitetne keramičke pločice posetite prodajni salon Alvos i njihovo stručno osoblje vam može pomoći prilikom odabira. 

Pametno birajte i lepak. Poseban je lepak za pločice za unutrašnje, a poseban za spoljašnje radove. Poseban lepak postoji za bolje lepljenje neupijajućih površina, za bolje lepljenje pločica velikih dimenzija, za trajnost u vlažnim uslovima za pločice u kupatilu ili pločice u kuhinji. Ima i posebna varijanta belog lepka koja je  pogodna za mozaik pločice i postavlja se kada se želi da boja lepka ne promeni samu boju pločica pri postupku sušenja.

Kada ste nabavili materijal sledi priprema podloge. Ona mora biti čista i ravna. Ako je podloga neupijajuća poput stakla ili starog reda pločica samo lepljenje ide znatno teže. Zato su osmišljeni pripremni radovi i nanošenje prajmera koji omogućava bolje prijanjanja lepka za podlogu.

Kako da pravilno zalepite pločice?

Prvo razmutite lepak za pločice sa vodom i dok čekate da se masa sjedini napravite plan po kome ćete slagati pločice. Prvo se lepe zidne pločice. Ako su pločice za kuhinju treba odmeriti do koje se visine lepe, a potom i smisliti način slaganja. Ako postoji određen sistem u slaganju poput „cigle“ može se slobodno i iscrtati šablon kao ispomoć.

Uz lepak ste nabavili i nazubljenu gletericu koja olakšava nanošenje lepka. Lepak se nanosi i na zid i na pločice i to je najispravniji način! Prvo se nanese lepak na podlogu ravnim pokretima u istom smeru – horizontalno. Potom se na pločicu nanese lepak ali vertikalno pa je pokrivenost potpuna za najbolje rezultate. Svaku pločicu gumenim čekićem pažljivo fiksiramo, a libelom proveravamo da li je red ravan. Lepak za pločice vam omogućava sporije nameštanje jer se ne steže brzo, pa su manje korekcije tokom procesa dozvoljene.

I tako, red po red vi ste posao uradili.

Od čega zavisi koliko ću lepka potrošiti?

Ova stavka zavisi kako od podloge tako i od vrste pločica. 

Keramičke pločice su dobro upijajuće pa dobro drže lepak, dok se na primer za granitne i mermerne mora upotrebiti visokofleksibilan lepak za pločice. Ova druga varijanta je skuplja ali lepi i na neupijajućim podlogama i to i pri debljini lepka od 2mm pa je estetski lepša. Ovaj lepak je skuplji ali potrošnja lepka za pločice po kvadratu je među najnižima – oko 3,5 kg. Standardi sloj varira od 4 do 10mm ali tada potrošnja lepka za pločice po kvadratu tada raste i preko 5 kg.  A ukoliko želite da postavite mozaik pločice morate upotrebiti visoko elestačni lepak na bazi belog cementa, ova vrsta lepka je pogodna za neupijajuće podloge i tako gde su pločice izložene većoj vlažnosti i temperaturi. Nije sve komplikovano kako se čini. Potreban je dobar materijal i pre svega odgovarajući lepak, dobra volja i nešto vremena. Rezultati neće izostati!