Među najrasprostranjenijim bolestima modernog doba se nalaze upravo oboljenje hemoroida. Uzrok tome je izuzetno brz način života, koji društvo sve više i više nameće, što dovodi do konstantnog porasta broja obolelih. Problemi koji nastaju usled hemoroidalne bolesti mogu u mnogome uticati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao i na život uopšte, te je stoga izuzetno bitno reagovati na prve simptome hemoroida i početi sa lečenjem. Kao i kod ostalih bolesti, tako je i kod problema sa hemoroidima izuzetno važno na vreme početi sa terapijom, jer će u tom slučaju i proces izlečenja biti kraći i izbećiće se eventualne nepotrebne komplikacije.

Koji su prvi simptomi hemoroida?

Kada se govori o simptomima hemoroida, njihovu pojavu prati svrab, zatim peckanje i krvarenje u predelu rektuma. To su jasni znaci da nešto nije u redu i potrebno je momentalno obratiti se lekaru.

U početnom stadijumu krv se može primetiti na toalet papiru, i krvarenje nije velikog intenziteta, ali kako bolest napreduje i kako se odlaže početak lečenja simptomi hemoroida se pojačavaju. A ako bolest napreduje, to utiče na ceo organizam na izuzetno loš način. Kod kasnijih stadijuma bolesti, dolazi do pogoršanja stanja, bol se pojačava, hemoroidi ispadaju iz anusa i ne mogu se više spontano vratiti i kao jedna od najtežih posledica dolazi do njihovog pucanja i obilnog krvarenja.

Obolela osoba tada više nije u stanju da normalno funkcioniše i operacija je neizbežna.

Lečenje hemoroida zavisi od stadijuma u kom se nalaze

Ako se oboleli hemoroidi na vreme dijagnostikuju i ako se reaguje na prve simptome, lečenje je moguće i neoperativnim metodama i tada je veoma velika verovatnoča da će se u potpunosti izlečiti. U ostalim slučajevima, kada se simptomi hemoroida pogoršaju, operacija je jedino rešenje, a u najvećem broju slučajeva se primenjuju klasična operacija pri lečenja hemoroida i THD metod.

Klasična operacija hemoroida se sve manje primenjuje

Ova operacija se obavlja u potpunoj anesteziji, i za nju je karakteristično da se sa njom ne otklanjaju uzroci nastanka problema, što pretstavlja njen veliki nedostatak. Čvorovi hemoroida se otklanjaju hiruškim putem, ali postoji verovatnoća da će se posle nekog vremena problemi vratiti. Isto tako, period oporavka posle operacije je izuzetno dug, pa često traje i više od mesec dana.

Zbog svega ovoga, ovaj klasični metod operacije se sve manje koristi, a kao alternativa njemu su savremene i efikasnije metode koje garantuju potpuno izlečenje.

Siguran put do otklanjanja problema – THD metod

Ovo je jedna od najefikasnijih metoda za izlečenje hemoroida. Njom se podvezuju arterije koje dopremaju krv u vene hemoroida i to iznad arterijsko-venskih šantova, što sprečava njihov ponovni nastanak, odnosno vraćanje. Velika prednost THD operacije je i to da je postoperativni period izuzetno kratak, pa se ososba svojim svakodnevnim aktivnostima vraća samo par dana posle intervencije. Ovaj način lečenja i u svetu polako preuzima glavnu ulogu kada se radi o uklanjanju obolelih hemoroida.

Na kraju ponavljamo, uz prevenciju najbitnije je na vreme reagovati na prve simptome hemoroida i početi sa njihovim tretiranjem.