Bol, napetost u nogama i svrab su simptomi koje sa sobom nosi problem proširenih vena. Pored toga, tu je i estetski problem, jer se na nogama pojavljuju izbočine, što može da bude veoma neprijatno. Ipak to je pre svega zdravstveni problem, jer ako se ne vreme ne leči, može da se javi tromboza, a često i otvorene rane. Zato je od presudnog značaja proširene vene na vreme lečiti, i ne dopustiti da se situacija iskomplikuje.

Koji su simptomi proširenih vena?

U prvoj fazi bolesti pri širenju krvnih sudova, pojavljuju se kapilari koji su prošireni i njihov obim je manji od jednog milimetra. To sve kasnije dovodi do širenja ostalih krvnih sudova, što sa sobom može doneti i dodatne komplikacije. Otok, uz svrab, je prateći simptom, koji ukazuje na problem. Kako bolest proširenih vena napreduje, tako i obim vena raste. U kasnijim fazama dolazi do stvaranja rana, venskih ulkusa, a u ekstremnim slučajevima su prisutne otvorene rane i krvarenje.

Ako se na vreme bolest ne tretira, veliki su izgledi da dođe do tromboze.

Tromboza – uzroci koji dovode do njenog nastanka

Tromboza se u mnogo većem broju slučajeva javlja kod starih osoba nego kod mlađih. Kada se tromboza javlja u dubokim venama, reč je o dubokoj venskoj trombozi, dok se tromboflebitis javlja u površinskim venama. Glavni uzrok nastanka tromboze je loša cirkulacija, koja je posledica zadržavanja krvi u proširenim venama nogu. Isto tako, usled smanjenog obima fizičkih aktivnosti, cirkulacija može oslabiti, što dalje može uticati na zadržavanje krvi i povećanog pritiska na krvne sudove koji se usled toga vremenom šire i dovode do nastanka tromba. Jedan od jasnih signala da se radi o trombozi je i izražen bol u proširenim venama, kao i izraženo crvenilo na koži.

Najbitnije od svega je da se na vreme mora reagovati, i sa pojavom prvih simptoma treba izvršiti dopler krvnih sudova kako bi se izvršila detaljna analiza i uspostavila prava dijagnoza.

Lečenje na vreme i prevencija

Poznato je da, kada se radi o mnogim bolestima, ključ je da se dijagnoza postavi na vreme i da se krene sa lečenjem u početnoj fazi bolesti. To izuzetno povećava šansu za izlečenjem i to uvek treba biti na umu. Za bolest proširenih vena vazi isto. Hirurška intervencija je siguran put za izlečenje ove bolesti i to tako što se disfunkcionalne vene zatvaraju i uklanjaju iz tela. Ova metoda može biti bolna, sa postoperativnim opravkom koji je često dug.

Međutim, razvoj nauke i tehnologije je imao veliki uticaj na proces lečenja proširenih vena, pa tako se sada koriste laserske i radiotalasne metode, kao i metoda koja se danas smatra najuspešnijom, a to je operacija proširenih vena vodenom parom.

Naravno, naš savet je da prevencija nema alternativu. Uvek treba biti svestan činjenice da je zdravlje najveće bogatstvo i da ga traba čuvati. Fizička aktivnost je od presudnog značaja kada se radi o prevenciji proširenih vena i zato vaša aktivnost treba da vam bude uvek na listi prioriteta i nešto bez čega ne bi mogli da zamislite svoju svakodnevicu.