Da li je pred tobom selidba u novi dom? Još uvek razmišljaš o tome šta ti je sve potrebno u njemu? Onda si na pravom mestu, jer će ti članak pred tobom pomoći da izabereš kućne aparate koji će ti biti najbolji pomoćnik u svakodnevnim poslovima. Među najvažnije aparate u svakom domu spadaju bela tehnika i mali kućni aparati. Njihovom izboru je potrebno posvetiti malo više vremena, kao i novca. Za njima ne treba da žališ, jer će ti pravi izbor doneti mnogo više.

Dobro opremljena kuhinja

Kuhinja predstavlja važan deo svakog doma, pa je izuzetno važno da se u njoj osećamo odlično. Ako si među onima koji u njoj provode dosta vremena, izbor pravih kuhinjskih aparata je time još važniji. Ljubitelji kuvanja i oni koji imaju veće porodice treba obavezno da izaberu veliki frižider i zamrzivač. Danas je veoma popularan izbor američki frižider koji kombinuje oba u jednom. Budući da je frižider uređaj koji je konstantno povezan na električnu mrežu, treba da izabereš onaj koji ima najbolji energetski razred. Takvi frižideri su nešto skuplji, pa ćete za njih morati da odvojite nešto više novca.

Kulinarski majstori će najviše pažnje svakako posvetiti rerni i ploči za kuvanje. Na policama kućnih aparata danas je ponuda izuzetno raznovrsna, i oni donose mnoge nove funkcije koje ti mogu olakšati kuvanje. Na odeljenju rerni možeš da biraš između klasičnih ili ugradnih rerni. Prednost ugradne rerne je pre svega u tome što može da se uklopi u određeni element čime se štedi prostor. Prilikom kupovine rerne dobro razmisli o karakteristikama koje su ti potrebne prilikom kuvanja. Nove rerne su već opremljene s funkcijom pirolize, pečenjem i kuvanjem na pari. Prilikom kupovine ploče za kuvanje je potrebno da razmotriš kakvu ploču želiš: plinsku, staklo-keramičku, električnu, indukcijsku ili kombinovanu. Svaka od njih ima brojne prednosti, ali i mane, pa je zato potrebno da se dobro informišeš o njima. Da bi lakše doneo odluku, pogledaj video o prednostima indukcijske ploče:

Ako želite ploču i rernu u jednom, onda je šporet pravi izbor.

Za odličan vazduh u kuhinji takođe je važno odabrati pravi aspirator. Što se tiče modela, možeš da biraš između različitih tipova kao što su one na izvlačenje, kaminske, ostrvske i klasične. Među najvažnijim karakteristikama koje moraš da uzmeš u obzir pri kupovini kuhinjskog aspiratora je protok vazduha, koji nam daje stvarne podatke o njegovom učinku. Ukoliko ne želiš preveliku buku, proveri i njegovu glasnoću.

Ako ti se smučila pomisao na brdo sudova koji kipe iz vaše sudopere, možda je vreme da razmisliš o kupovini mašine za pranje sudova, koja će obavljati posao umesto vas. Bez obzira da li biraš samostojeće ili ugradne sudomašine, ne zaboravi da proveriš specifikacije koje će ti pomoći prilikom izbora. Energetska klasa, efikasnost pranja i sušenja, potrošnja vode i broj setova su samo neke od karakteristika na koje moraš da obratiš pažnju prilikom kupovine.

KuĆni aparati-

Mikrotalasne rerne su sve popularniji kućni aparati u svakoj kuhinji, koji predstavljaju odlično sredstvo za sve one koji nemaju dovoljno vremena. U prodavnicama možete da pronađete samostalne, kao i ugradne mikrotalasne rerne, koje se razlikuju pre svega po snazi, zapremini i funkcijama, pa zato, pre kupovine pažljivo razmisli o svojim potrebama i odaberi onu koja ti najviše odgovara.

Više saveta o izboru pravog kuhinjskog aparata možeš da pogledaš ovde: https://www.ana.rs/forum/index.php?topic=3760.0

Ne brinite za čist i suv veš

Među važnije kućne aparate spadaju i mašine za pranje i sušenje veša. Dok se mašina za pranje veša nalazi u svakom domaćinstvu, odluka o mašini za sušenje veša je prepuštena svakom pojedincu. Pri kupovini mašine za pranje veša, važno je da razmislite o kapacitetu bubnja. Oni se u proseku kreću od 6-10kg. Ukoliko ti je potrebna manja mašina za pranje veša, razmisli o kupovni mašine sa gornjim otvorom za veš. Važan faktor prilikom izbora veš mašine je i njen energetski razred. Bolji energetski razred može da donese mnogo uštede godišnje.

Ako se ne odlučiš za kupovinu mašine za sušenje veša, obavezno kupi mašinu za veš sa većim brojem obrtaja, jer će ti obezbediti veću suvoću veša. Iste karakteristike je potrebno gledati i prilikom kupovine mašine za sušenje veša. Ukoliko se suočavaš sa manjkom prostora, preporučujemo ti kupovinu mašine za pranje i sušenje veša. U tom slučaju se svakako treba pomiriti sa manjom energetskom efikasnošću.