Uplata obuke vožnje u auto školi odličan je poklon kojim roditelji mogu da obraduju svoje dete za 18. rođendan. Mladi se i inače sve češće odlučuju da se osamostale u pogledu vožnje dok još pohađaju srednju školu i dok im ne krenu obaveze na fakultetu. Nije, međutim, retka ni situacija da se neko u 30-im ili 40-im godinama, pa i kasnije, odluči da krene na časove u auto školi. Ponekad životne situacije i okorele nevozače nateraju da uzmu volan u ruke.

Greške pri izboru auto škole

Prvi korak na putu do vozačke dozvole jeste izbor odgovarajuće auto škole. Pogrešno je razmišljanje da nije bitno koju ćete školu upisati i ljudi uglavnom greše gledajući kratkoročno, pa se odlučuju za škole gde je prolaznost na polaganju vožnje velika ili gde je cena obuke povoljna, a mnogi se rukovode samo lokacijom auto škole idući za parolom „što bliže – to bolje”.

Svima je cilj da vide vozačku dozvolu u svojim rukama, ali prvenstveno se treba rukovoditi željom da se dobije što kvalitetnija obuka i u pogledu teorijskog znanja, poznavanja saobraćajnih propisa, a i u pogledu vozačkih sposobnosti.

Presudnu ulogu pri izboru škole može imati preporuka prijatelja ili poznanika koji su već položili vožnju i uvek se prvo time rukovodite.

Bitna je škola, ali je još bitniji instruktor vožnje

Instruktor vožnje je neko ko će pored nas sedeti sve vreme obuke i iz tog razloga neko u koga moramo imati apsolutno poverenje. Instruktor bi trebalo da poseduje potrebna znanja i sposobnosti, da ima licencu, a uz to da bude strpljiv i pedantan u radu i prilagodljiv kandidatu u smislu održavanja časova i tempa kojim kandidat napreduje. Atmosfera prilikom obuke mora biti pozitivna, nikako napeta i instruktor mora biti neko ko će kandidata opustiti i otkloniti mu strah i tremu zbog vožnje.

Dobro se raspitajte da li obuka vožnje kod određenog instuktora podrazumeva noćnu vožnju, da li se uvek ide ustaljenom trasom ili su instruktori spremni da kandidate vode različitim turama. Što je instruktor fleksibilniji i spremniji da vas provede kroz različite situacije, to ćete i vi kasnije, kada se nađete sami, bez njega na suvozačkom mestu, biti sposobniji da se snađete u vožnji. Auto škole obično u ponudi imaju i mlađe i starije, iskusnije instuktore, muške i ženske, pa svaki kandidat može izabrati onog ko mu najviše odgovara.

Posao insturktora veoma odgovoran, svakako se očekuje da on sve vreme tokom vožnje bude koncentrisan, da ne koristi mobilni telefon, pušta glasnu muziku ili agresivno se ponaša prema kandidatu prekorevajući ga zbog svake greške.

Kandidat na prvom mestu

Ozbiljnost jedne škole meri se pre svega odnosom škole prema kandidatima.

Škole moraju biti fleksibilne u pogledu održavanja časova vožnje. Termini časova svakako moraju biti usklađeni sa ostalim obavezama kandidata.

Izbegavajte one škole koje ne poštuju vaše vreme, kao i instuktore koji kasne na čas ili ga završavaju pre vremena, pod izgovorom da će sledeći put sve nadoknaditi

Profesionalnost se ogleda i u pogledu voznog parka, odnosno u pogledu njegove ispravnosti. Retko koja škola će u svojoj ponudi imati skupocena i potpuno nova vozila, što je sasvim razumljivo, ali imperativ je da to budu tehnički ispravna i pouzdana vozila za koja se podrazumeva da nisu stara 20 i kusur godina. Česte izmene u voznom parku su znak da auto škola prati trendove u automobilskoj industriji i da se trudi da kandidatima obezbedi kavlitetnu i udobnu obuku.

Potrebno je da obratite pažnju i na prolaznost u auto školama, a svakako da je ona veća u onim školama koje pružaju kvalitetniju obuku. Što se tiče teorijskog dela ispita, škole koje vode računa o svojim kandidatima, obično im obezbeđuju i besplatnu literaturu sa testovima za polaganje, a što se tiče praktičnog dela, staraju se da što više osamostale i obuče buduće vozače.