Iako zvuči neverovatno, ne preterujemo kada kažemo da svaki čovek u svom ormaru ima ili je nekada imao barem jednu kožnu jaknu.

Kožna jakna je odevni predmet koji se danas smatra klasičnom odećom, must-have kako se popularnije to danas kaže, odnosno odevni predmet koji se smatra neophodnim, baš kao i jednobojne majice ili neki dobar džins. Kožna jakna je u modi decenijama i čini se da ne može izaći iz mode. Dokaz za to su modne revije širom sveta i kolekcije vodećih modnih dizajnera koji se konstantno vraćaju ovom odevnom predmetu. 

Kožna jakna kao modni odevni predmet pruža mogućnost da muškarac pokaže svoju odlučnu i pobunjeničku stranu, a ženi mogućnost da bude jedinstvena, neustrašiva, drugačija i takođe odlučna. Ali, ova jakna je pre više desetina godina bila ne tako lep simbol, jer se pre svega koristila za vreme rata kao deo uniforme. 

Kožna jakna kao vojna uniforma

Kožnu jaknu su početkom 20. veka koristili piloti, a pre svega tokom Prvog svetskog rata nemački piloti, kao deo svoje uniforme. Poznatije su bile kao bombarderske jakne, imale su zaštitnu ulugu i bile izrazito cenjene zbog izolacionih sposobnosti i topline.  

Međutim, vrlo brzo je ovaj komad odeće postao popularan i izvan vojnog sektora, posebno dvadesetih godina 20. veka, kada je prvu kožnu jaknu za kompaniju motocikala Harli Dejvidson dizajnirao Irving Šot. Za razliku od modela vojne jakne, ovaj model (nazvan „Perfecto“ po cigaretama) imao je rajsferšlus umesto dugmića i bio je nešto kraći od vojne jakne. 

Ipak, kožna jakna ponovo se pojavila kao vojna uniforma u Drugom svetskom ratu, kada su je nosili i pripadnici američke vojske. Legendarni model A-2, koji su tada nosili američki piloti, i dalje je popularna. Kada se govori o kožnim jaknama prva asocijacija je upravo kožna jakna modela A-2. Mnoge firme i dalje proizvode ove modele, nakon toliko godina.

Holivud 

Holivud i brojni filmovi tj. glumci koji su nosili kožne jakne u filmovima su zaslužni za lansiranje kožne jakne kao nezaoblazni modni odevni predmet. U pitanju su filmovi iz četrdesetih i pedesetih godina 20. veka, kao na primer: Za kim zvono zvoni, Divljak, Buntovnik bez razloga. 

Ne samo što se kožne jakne pojavljuju u ovim filmovima, već je važno i to što ovaj odevni predmet u tim filmovima nose šarmantni, buntovni i lepi momci (Geri Kuper, Marlon Brando, Džejms Din) kakvi su oni zaista i bili u realnom životu.  Mnogi mladići su, imajući kao uzor ove popularne momke, nabavljali kožne jakne kako bi sebi obezbedili neku vrstu šarma i bili atraktivniji devojkama. Mladić u kožnjaku je bio san svake devojke. Devojke su u tom periodu svoje prinčeve na belom konju počele da zamišljaju kao mladiće u kožnjacima na motoru. Kožne jakne su postale simbol pobune i revolta. 

U narednim decenijama kožna jakna je ušla i u druge oblasti – modu i muziku. Muzičke grupe kao što su Bitlsi, Seks Pistols, Kleš i Ramonsi doprinele su da se kožna jakna povezuje sa rok i pank muzikom i bude njihov simbol. Kada je reč o modi i kožnim jaknama, važna imena svetski poznatih dizajnera koji su promovisali kožne jakne su Vivijen Vestvud i Iv Sen Loran. Vivijen Vestvud je učinila kožnu jaknu trendi odećom, koja je šik i uvek moderna. A Iv Sen Loran je poznat po tome što je dizajnirao druge odevne predmete od kože, pre svega kožne pantalone i suknje. 

Kožna jakna danas

Dizajneri današnjice se trude da održe kožnu jaknu popularnom, ali u što luđim oblicima i bojama. Ranije su uglavnom rađene kožne jakne u crnoj i braon boji, a danas su dostupne u svim bojama. Kožna jakna je ostala i danas ono što je nekad bila – odevni predmet obožavan od strane neverovatno velikog broja ljudi.