Zdravi i lepi zubi su, osim estetike, važni i za zdravlje čitavog organizma. Zbog toga stomatolozi stalno ističu koliko je važno da vodimo računa o zubima kako bi bili što dugovečniji. Jer, iako danas postoje savremene metode izrade i ugradnje implanta i dalje postoje bitne razlike između prirodnog zuba i implanta. Pri tome, pravilan raspored zuba igra važnu ulogu funkcionalnosti zuba. Zato u nastavku objasniti kako ispraviti zube na najbrži način.

Zašto je važno nositi protezu

Pravilan raspored zuba nema samo estetsku funkciju. Naprotiv, on utiče na funkcionalnost zuba, ali olakšava pravilno održavanje oralne higijene. Naime, za zdravlje zuba ključno je pravilno održavanje oralne higihene. Međutim, ukoliko zubi takvi da se preklapaju, mnogo je teže sa takvih površina ukloniti nečistoće, bakterije i ostatke hrane. Zato su upravo ovi delovi najpogodniji za razvoj infekcija koje mogu dovesti do propadanja zuba. Međutim, ukoliko se primene neke vrste proteza za zube, one će korigovati raspored zuba, što će vam omogućiti da na jednostavniji način održavate njihovu higijenu.

Najpoznatije vrste proteza za zube

Na pitanje kako ispraviti zube nije tako lako dati odgovor, jer on zavisi od stanja zuba svakog pacijenta pojedinačno. U zavisnosti od toga, stomatolozi će preporučiti određenu protezu. U većini ordinacija su fiksna i mobilna proteza najčešće vrste proteza za zube koje se preporučuju pacijentima. Fiksna spada u najefikasnije vrste proteza za zube. Upravo zbog toga što se ne mogu skidati, one tokom celog dana ravnomerno vrše pritisak na sve zube. Fiksne proteze su gotovo obavezne u težim slučajevima, kada je korekcija komplikovanija. Za razliku od njih, mobilne proteze su idealne za manje korekcije. Prednost mobilnih proteza je u tome što se mogu skidati. Pa su samim tim jednostavnije za održavanje, s obzirom na to da ih skidate prilikom jela.

U poslednje dve decenije se posebno razvijala tehnologija za ispravljanje zuba bez proteze. Odnosno, vrsta proteza za zube na koje smo navikli: fiksnu i mobilnu. Tako da danas imamo novu generaciju tzv. nevidljivih proteza. U pitanju je folija za ispravljanje zuba.

U čemu je tajna folija za ispravljanje zuba

Folija za ispravljanje zuba predstavlja najnoviji tip proteza. Ove folije se mogu porediti sa fiksnom protezom, pri čemu folije imaju brojne prednosti. Pre svega, nošenje folija za ispravljanje zuba je mnogo udobnije u odnosu na nošenje fiksnih proteza. Osim toga, uz pomoću savremene kompjuterske tehnologije moguće je napraviti folije koje savršeno odgovaraju vašoj vilici. Takođe, lakše se može predvideti pomeranje zuba, a i može se lakše proceniti vreme nošenja folija. Pri tome, vreme nošenja folija je kraće u odnosu na klasične načine ispravljanja zuba, a efikasnost ispravljanja je ista.

Značajna prednost je i u tome što nošenje folija za ispravljanje zuba ne zahteva preveliku obradu zuba (što često nije slučaj sa nošenjem fiksne proteze). Takođe, folije se mogu skidati, pa ćete ušetedeti na vremenu za održavanje oralne higijene. Svi oni koji nose fiksnu protezu znaju koliko im vremena treba za čišćenje proteze nakon obroka.

Prema tome, savremeno opremljene stomatološke ordinacije će vam sigurno preporučiti nošenje folija za ispravljanje zuba zbog svih prednosti koje folije nose. Zato ako niste pristalica nošenja fiksne proteze, folije mogu biti od koristi za ispravljanje zuba bez proteze.

Zašto je važna folija za zube nakon fiksne proteze

U prethodnom delu smo vam predstavli kako ispraviti zube. Međutim, nakon nošenja fiksne proteze terapija nije završena. Naime, nakon skidanja fiksne proteze postoji mogućnost da će zubi lagano početi ponovo da se krive. Na taj način ćete ponovo izgubiti pravilan raspored zuba. Da se to ne bi desilo, koristi se folija za zube nakon fiksne proteze. Njena osnovna uloga je sprečavanje ponovne promene položaja zuba. Pri tom, folija za zube nakon fiksne proteze se nosi preko noći izvesno vreme, najčešće mesec ili dva.

Za više informacija o folijama za ispravljanje zuba i korisne savete na ovu temu, posetite stomatološku ordinaciju Dental Centar.