Kada imate stvari izuzetnih vrednosti u svom domu, onda je logično da ćete se potruditi da ih sačuvate i zaštitite na prave načine. Ipak kod svih koji imaju takve stvari u svom stanu ili kući, imaju određeni, makar minimalni strah, što ih naravno navodi na to da razmišljaju o načinima kako da ih makismalno zaštite od pokušaja krađe i slično.

Prvo treba da razmislite da li postoje neki drugi prostori gde možete da držite vredne stvari koje ne koristite svakodnevno, odnosno da li ste razmišljali da zakupite sef u nekoj banci gde biste mogli da držite izuzetno vredne stvari? Ukoliko određene stvari ne želite da držite u takvoj vrsti sefa ili su to neke dragocenosti koje koristite svakodnevno, onda na sledeće načine možete da ih zaštitite na najbolji način:

Ne govorite da imate dragocene stvari

Čovek generalno uvek ima potrebu da govori o sebi, o svojim stvarima, o stvarima koje poseduje, želi da se predstavi na što bolji način i da ono što ima predstavi na najbolji mogući način. Koliko god se vama činilo zanimljivim da govorite nekome o vrednim stvarima koje posedujete i koliko god vas to ispunjavalo, jednostavno u ovim situacijama treba da se suzdržite.

Znači, ne treba da govorite čak ni svojim prijateljima, posebno ne preko telefona ili dok idete ulicom. Jednostavno, to može čuti neko ko nema baš najbolje namere. Tako da su to neke informacije, koje treba da zadržite za sebe.

Spoljni faktori – sigurnosna vrata i video nadzor

Pod obaveznim se podrazumeva ugradnja sigurnosnih vrata i sigurnosnih kamera za video nadzor, ukoliko posedujete vredne stvari. Prvo bi trebalo da razmislite o video nadzoru, jer je to vidljivo svima i odmah predstavlja određenu vrstu psihološke prepreke za sve one koji su možda i razmišljali o nekoj vrsti provale i slično. Nakon video nadzora, trebalo bi da razmislite i o ugradnji sigurnosnih vrata.

security cams

 

Dok je video nadzor vidljiv golim okom, to nije slučaj i sa sigurnosnim vratima, što je dobro. Ono što prvo može zaustaviti provalnike u njihovoj nameri jeste video nadzor, a u slučaju da ipak nešto pokušaju sigurnosna vrata će ih sigurno zaustaviti.

Vodite računa gde ostavljate dragocene stvari

Kada vam neko dolazi u posetu, te dragocene stvari ne bi trebalo da budu izložene tako da svi mogu da ih vide. Kao i u prethodnom slučaju, ne treba se na taj način hvaliti. Te dragocene stvari ne treba da budu vidljive. Potrudite se bar za početak da stoje u prostorijama u koje gosti ne ulaze.

Sa druge strane treba da razmislite dobro na kojima možete da odložite svoje dragocene predmete. Ne postoji neko mesto u domu za koje bi moglo da se kaže da je apsolutno bezbedno i sigurno. Trudite se da to ne budu neka previše očigledna mesta, već se trudite da nađete neko vaše mesto, za koje samo vi znate.

Ugradnja sefa

Ako imate mnogo novca u stanu ili neke druge vredne stvari, onda bi možda trebalo da razmislite i o ugradnji sefa. Na taj način ćete biti apsolutno bezbedni. Takođe, treba izbrati dobro mesto za sef i treba uvek sve vredne stvari držati u tom sefu. Naravno i u ovom slučaju ne treba nikome da kažete da imate sef.

Izvor: ProCar Security