Znači, konačno ste popustili i rešili da otputujete u Beč u posetu svojoj tetki Svetlani. Znate, ona tetka koju jako volite. Verovatno zbog onih čokolada koje vam donosi kad dođe na odmor. Ili možda deviza, da se nađe, zlu ne bilo. A i što da ne nagradite sebe odlaskom do Štrausovog grada? Mada ste raskinuli sa momkom/devojkom, pali ispit, nezaposleni ste … Zaslužili ste odmor!

Ali ima jedna kvaka…

Zima je.

Prokleta zima sa -15. Hladnija je samo uštogljena ljubaznost Austrijanaca. Onih čistokrvnih, ne došljaka.

Nemojte se uzrujavati! Beč je bogat sadržajima i ispunjen dešavanjima tokom cele godine. Ako želite da kvalitetno provedete vreme i uživate u zimskoj atmosferi Beča, pročitajte sledeće savete!

Zagrevanje uz zimske sportove

Pridružite se Bečlijama na nekom od brojnih staza za klizanje! Od kraja januara do sredine marta 2017. godine održava se Vienna Ice World, ispred Skupštine grada (Rathaus) i parka u blizini. Ako želite da ukombinujete klizanje sa pogledom, otiđite do Stadtpark-a ili Engelmann-a, gde se možete klizati i na krovovima obližnjih zgrada. Dovoljno je samo da pitate lokalce za Vienna Ice Skating Club.

Ukoliko želite da testirate vaše skijaško znanje, možete otići do Dunavskog kanala, tačnije Badeschiff-a ili ,,ParadEIS’’, gde se održavaju takmičenja u karlingu. U pauzama se možete osvežiti čašom punča ili kuvanog vina.

U slučaju da ima dovoljno snega, bečki parkovi imaju i tobogan, što će svakako oduševiti vaše klince, ili dete u vama.

Ako vas ne zanima nijedan od zimskih sportova i ne podnosite hladnoću, a ne biste da ispadnete iz forme, rešenje su brojni fitnes centri kao i dvorane u kojima se igra tenis, badmington i drugi.

Čilerica

Za vas su sportski sportovi oksimoron. Smatrate sankanje, skijanje i klizanje precenjenim i rizičnim. U tom slučaju, sledeće alternative vam stoje na raspolaganju.

Iskoristite hladne dane za posetu Muzeju istorije umetnosti (Kunsthistorisches Museum), veličanstvenog zdanja u kojima su Hapsburzi vekovina pažljivo izlagali umetnička dela. Pogled na remek dela vam može dati uvid u sofisticiran ukus bečke aristokratije.

U blizini palate Hofburg se nalazi jedinstvena Imperijalna kuća leptira, koju svakako vredi posetiti. Samo prisustvo ovoj zgradi u neoklasičnom stilu, brojnost i diverzitet vrsta kao i gotovo tropska atmosfera, nateraće vas da barem na trenutak zaboravite na hladnoću i mraz napolju.

Predah potražite u nekom od kafića u starom jezgru grada (ulice Mariahilfer Strasse, Gaben, Karntner i sl.) i osetite specifične note Štrausa i Mocarta uz otmenu dekoraciju, profesionalnu uslugu, simpatičan nameštaj i opijajuće mirise čuvene kafe Melanž (melange) ili Brauner. Obavezno posetite Cafe Central, kultni kafić sa tradicijom dugom 130 godina, gde se oseća elegancija i gracioznost nekadašnjeg carskog grada u kafi i kolačima, koje možete probati samo u Beču.

Ako ste više za pivo, možete otići u Salmbrau, u kojoj postoji širok izbor piva, domaćih i stranih brendova. Poseban kuriozitet je tradicionalan način spremanja ovog muškarcima omiljenog napitka, kombinujući bavarsku recepturu i veštinu  sa modernim postupcima. Nije smetnuti sa uma ni veliku ponudu jela sa roštilja, po relativno pristupačnoj ceni (meni od 6 do 18 EUR-a). Gastronomski hedonizam koji se oprašta zimi.

Takođe, možete se odlučiti za prelepo ukrašenom ulicom Ringstrasse, gde se nalaze neke od najznačajnih institucija (Zamak Hofburg, Parlament, Skupština grada) ili pak obalom Dunava, u blizini Swedenplatza. Da li spomenuli kako magično izgledaju palate Šenbrun i Belvedere u ovo doba godine?

Beč je izuzetno dobro povezan sa Beogradom. U zavisnosti od brzine, komoditeta i platežne sposobnosti, možete se odlučiti za kombi prevoz Beč, redovne autobuske linijie ili avion. Na vama je da se spakujete i da ispišete svoju bečku zimsku bajku.