Bez hrane se ne može. Sve više reklama možete da vidite koje su posvećene dostavi hrane, pa je iz tog razloga jedna odlična ideja da pokrenete sopstven posao i posao bavljenja keteringom. Ono što je veoma zanimljivo i interesantno je da Vi sami možete da birate gde ćete i kome dostavljati hranu, a ujedno Vi i smišljate i pravite, a onda i nudite potencijalnim klijentima i potrošačima.

Mogućnosti u poslu keteringa

Napomenuto je da Vi sami možete da birate šta ćete i kome ćete raditi. Možete pored toga, da se specijalizujete za jednu određenu oblast, jednu određenu vrstu slavlja. Sami ćete odlučivati kada odmarate, odnosno kada idete na godišnji odmor, radno vreme će Vam isto biti fleksibilno.

Ukoliko, na primer, već posedujete restoran, razmislite o ubacivanju keteringa kao dodatne usluge, kojom ćete proširiti svoje poslovanje, a time ćete i pridobiti i novu klijentelu. Ketering je sve potrebniji, jer ljudi imaju takva radna mesta da ne mogu ili nemaju vreme da odu do restorana, pa im je u tom momentu lakše da naruče hranu.

Tada Vi upadate u igru, organizujete, spremate i dostavljate na traženu adresu. Ali, i ako nemate restoran, možete sve da odradite i iz Vaše lične kuhinje sa okupljenim stručnim kuvarima. Tek nakon toga možete da nastavite sa dostavljanjem hrane željenom klijentu. Uz to, posao keteringa se može i tako organizovati, da ako klijent zatraži može hrana i tamo gde je određeno slavlje da se priprema, odnosno na licu mesta. Što je možda i delotvornije, pošto ljudi mogu da vide kako i šta pripremate, a to predstavlja odličan marketing, tačnije reklamu za Vas kao dostavljače i pripremače hrane.

Vaš zadatak je da hrana bude u tačno vreme pripremljena, da organizatori ne moraju da se brinu o tom delu slavlja.

Oprema i cena

Kao i svaki posao – ketering biznis isto zahteva određena početna ulaganja. I u ovom poslu, kao i u većini ostalih će postojati neki gubici uz dobitke, na to jednostavno morate da računate. Pre početka pokretanja samog biznisa keteringa – odradite istraživanje kako na internetu, ali tako i lično raspitivanjem rada i cena drugih kompanija koje se bave ovim poslom.

To istraživanje konkurencije će Vam omogućiti da formirate svoje cene, koje ne smeju da budu mnogo visoke, ali ni niske, jer onda neće biti željenog profita. Kada dođete do pitanja opreme, ne treba mnogo da brinete, bar ne u početku. Možete da iznajmite opremu, a kada Vam se biznis postepeno bude razvijao – bićete u mogućnosti da sami sebi kupite opremu. Isto je tako i sa ljudstvom.

U početku radite sami, koliko možete, bez da se opterećujete, a onda polako i postepeno ubacujte ljude koji sa svojim iskustvom i znanjem mogu da doprinesu razvoju Vaše ketering firme. Oprema isto zavisi i od toga za koje slavlje se sprema hrana, jer nije sve isto kod većine događaja. Gradite poslovne veze, sarađujte sa ljudima koji Vas zovu, a na taj način oni mogu da Vam pomognu tako što će ketering koji ste Vi odradili preporučiti svojim kolegama i partnerima.