Vene predstavljaju kapilare koji dovode krv do srca. Naporom mišića krv se pumba ka srcu, od čega zavisi i brzina protoka, cirkulacija i zdravlje krvotoka generalno. Do problema sa venama dolazi zbog otežanog dolaska krvi do srca, tačnije stvaraju se ugrušci, što zapušava vene.


Problemi za venama zahtevaju da se obratite stručnim doktorima, koji prepisuju određenu terapiju, a u krajnjem slučaju daju predlog za operaciju. U pitanju je prilično rutinska klasična ili savremena metoda, na osnovu koje se vrši oporavak i regeneracija problematičnih delova vena. Oporavak zahteva da poštujete određena pravila, kako bi kratko trajao.

Fizička aktivnost je preventivna mera

Obično nam svi kažu da je za zdrav život važna fizička aktivnost, što je u potpunosti tačno. Upravo tako, za pročišćen organizam, vene, kapilare i aktivno proticanje krvi, uz odličnu cirkulaciju, fizička aktivnost je ključni faktor. Česte šetnje, više pokreta nego provođenja vremena u sedećem i ležećem položaju plus su za nenastajanje problema sa venama, kao i mnogih drugih tegoba. Bavljenje sportom, vožnja bicikla, rekreacija i svakodnevne vežbe daju veliki doprinos kondiciji i radu mišića. Sve navedeno je odlično preventivno rešenje u pogledu mogućih venskih komplikacija. Teže dolazi do stvaranja krvnog ugruška, odnosno tromba, bolova u nogama i oticanja. A sve to su ključni simptomi koji bi zahtevali terapiju ili operaciju vena.

Oporavak nakon operacije vena

Ukoliko je fizička aktivnost nešto što ste zanemarili zbog poslovnih obaveza, višesatnog sedenja za računarom i svakodnevnim nedostatkom vremena da se bavite sportom i rekreacijom, moguće je da će se javiti problemi sa venama. U težim slučajevima, tačnije kada su bolovi kontinuirani, otoci i podlivi konstantni, a protok krvi usporen, najdelotvornije rešenje je operacija vena. Najčešće metode koje se koriste su klasična operativna tehnika i laserska. Oporavak je znatno duži kada se radi klasično, sa rezovima i odstranjivanjem oštećenih vena, u poređenju sa laserom, kada nema ožiljaka niti rana.

Bez obzira na navedeno, svaka operacija zahteva određeni vremenski period oporavka. Nekoliko dana zahteva se mirovanje, kako bi rane zarasle, odnosno vratila funkcija i osećaj u nogama. Nikako se ne preporučuje istovremeno operisanje vena na obe noge, upravo zbog kretanja. Fizička aktivnost važna je stavka oporavka nakon operacije vena, koja izostaje samo prvih nekoliko dana posle operacije. Zdrava ishrana, konzumiranje cvekle, borovnice, aronije i drugih vitamina, značajno je za obnavljanje krvotoka.

Fizička aktivnost – imperativ oporavka nakon operacije vena

ako deluje na prvi pogled čudno, fizička aktivnost je jedan od osnovnih faktora uspešnog oporavka nakon operacije vena. Pravljenje sitnijih koraka preporučuje se odmah po izlasku iz bolnice. Šetnja do pola sata dnevno važna je u prvih sedam do deset dana oporavka. Daljim odmicanjem vremena, to kretanje može biti i duže, ali do praga bola koji osoba može osetiti, a zatim da se vrati u ležeći položaj. Tokom ležanja, preporučuje se podizanje nogu na viši jastuk, kako se ne bi savijale u predelu kolena, jer može se povrediti mesto koje je operisano.

Tokom daljeg oporavka, rade se i određene vežbe, kojima se mišići, nervi i kosti vraćaju u stanje dobrog funkcionisanja, kao i operisane vene. Važno je naglasiti da sve vežbe koje su preporučljive određuju stručni lekari, i to nakon provere fizičkog stanja i forme organizma, jer svaka osoba je individualnog psihofizičkog stanja.

Šetnja, vežbe i često kretanje savetuje se nakon operacije vena, tačnije posle prvih nekoliko dana. Davanje značaja fizičkoj aktivnosti predstavlja prioritet u ukupnom unapređivanju zdravlja ljudi, ne samo kada je u pitanju operacija vena.