Fiksna proteza u poslednje vreme postala je veoma popularna, kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Nekada su se osobe koje su nosile fiksne proteze podvrgavale šalama i nije bilo prijatno svima da ih nose. Takođe, nekada fiksne proteze nisu bile tako usavršene, kao danas, te su se mnogo više primećivale i možda na taj način doprinosile da se zbijaju šale na račun onih koji je nose.

Danas je fiksna proteza čak i trend i u nekim slučajevima poželjno ju je imati. Naravno, poznato je koliko je fiksna proteza usavršena i koliko danas nije komplikovano nositi je, međutim, poznato je i to da su fiksne proteze danas na ceni. Ukoliko ste jedni od onih kojima je potrebna fiksna proteza, pre nego što je stavite važno je da znate na koji način možete da se odnosite prema njoj i važno je da slušate samo ono što vam vaš stomatolog kaže, jer postoje mnogi mitovi koji su vezane za fiksnu protezu i koji mogu samo da vam zakomplikuju prilično prostu situaciju.

Starosna granica ne postoji u slučaju ugradnje fiksne proteze

Dakle, bilo koliko godina da imate, neće biti problem da ugradite fiksnu protezu. To odmah na početku treba da znate. Naravno da će svaka osoba pre nego što uradi fiknsu protezu, da poseti stomatološku ordinaciju i da uradi jednostavan pregled, na osnovu kojeg će stomatolog da zaključi može li  toj osobi da se ugradi fiksna proteza ili ne. Oni koji ne mogu da računaju na nošenje fiksne proteze jesu oni koji nemaju dovoljan broj zuba ili kojima su zubi prilično oštećeni ili popravljani i nadograđivani više puta. Bilo kako bilo život bez zuba se ne može zamisliti pa tako u slučaju potpune bezubosti totalne proteze su te koje nadoknađuju ovaj nedostatak.

Nosi se u proseku 18 meseci

Promene ćete uočiti i nakon tri meseca, ali naravno da nije moguće da nakon tri meseca skinete  fiksnu protezu. Iako su promene već vidljive i smatrate da je to to što se tiče rasporeda vaših zuba, tu nije kraj delovanja fiksne proteze. Potrebno je da prođe najmanje 18 meseci kako bi efekat bio zadovoljavajući. Na to će vas naravno uputiti i u stomatoloskoj ordinaciji.

Higijena mora biti detaljnija

Naravno da je potrebno da se što više prilagodite fiksnoj protezi i da treba da se ponašate kao da je nemate. Ali, ova stavka se više odnosi na vaš osećaj prema njoj i na odnos prema fiksnoj protezi. Odnosno, vaše ponašanje treba da bude usmereno da održavanje higijene vaših usta i fiksne proteze, a ne na to kako će vas drugi posmatrati ili da postanete opterećeni i uplašeni zbog nošenja proteze. Dakle, vaše ponašanje treba da se promeni samo u smislu boljeg i pravilnijeg održavanja higijene. To znači pranje i detaljno čišćenje zuba i proteze nakon svakog obroka i preskakanje one hrane koja negativno može da utiče na protezu, odnosno izbegavanje tvrđe hrane. Generalno proteze

Nelagodnost traje svega nekoliko dana

Svaka promena nosi neke posledice i važno je da znate da će i nošenje fiksne proteze izazvati posledice. Odmah po izlasku iz stomatoloske ordinacije osetićete male nelagodnosti, čudan osećaj u ustima, imaćete osećaj kao da vas nešto zateže, što i jeste zapravo. Ta nelagodnost traje svega nekoliko dana. Ta nelagodnost neće trajati sve dok vi budete nosili protezu, kao što negde možete pročitati.

Mogućnost plaćanja na rate postoji

Stomatološke ordinaije imaju svoja pravila i principe. Pojedine stomatološke ordinacije dozvoljavaju plaćanje na rate, ali u tim slučajevima cena je viša za nekih sto evra. Tako da, u skladu sa vašom situacijom treba da odredite šta vam je u tom trenutku prihvatljivije.