Lusteri su danas možda nepravedno zapostavljeni i pomalo zaboravljeni deo kućne rasvete. Većina se opredeljuje za podne lampe ili možda više stonih lampi u jednoj prostoriji. Ali ovaj deo rasvete ima svoju istoriju koja je veoma zanimljiva.

Danas se lusteri kupuju u raznim modernim oblicima veoma različitim od onih oblika koji su nekad ukrašavali plafone kraljevskih palata i luksuznih kuća. Mnogi za lustere misle da su na ivici neukusa i kiča, što može biti istina ako se izaberu neadekvatni oblici, ali lusteri mogu izraziti poseban vid stila u zavisnosti od njihovog oblika i materijala. Možda je vreme da se lusteri vrate na velika vrata i da svojom elegancijom ponovo ukrašavaju naše domove.

Metalni lusteri

Prvi lusteri su pravljeni od metala, drveta i gvožđa. Najpopularniji su bili metalni lusteri koji su najveću popularnost imali u 15. veku zbog njihovog gotičkog izgleda I religioznih motiva. Centralni deo lustera je bila kugla dok su se iz nje pružale grane i tako pravile svećnjak gde su se nalazile sveće. Takve primere možete videti i danas u nekim crkvama. Metalne lustere često možete videti i na slikama starih majstora koji su upotrebljavali simboliku lustera u svojim radovima.

Kristalni lusteri

U Francuskoj nastaju prvi kristalni lusteri. Ovaj stil lustera ima metalan oblik sa kog vise kristalni ukrasi u obliku kapljice. Na početku svaka kapljica je bila ručno izrađena dok nisu pronašli način da ih mehanički obrađuju I tako ubrzaju proces izrade. Najlepši kristalni lusteri se mogu videti u Versajskoj palati u Francuskoj ali takođe i u Italiji jer je ovaj stil lustera bio veoma popularan za vreme baroka i renesanse.

Bronzani lusteri

Bronzani lusteri su svoj vrhunac dostigli za vreme rokokoa. Dekoracija lustera je bila sa previše detalja i krivih linija sa motivima lišća i cveća. Mesto gde je bila postavljena sveća je najčešće bila u obliku cveta. Rokoko je stil koji je poznat po svojoj prefinjenosti kao odgovor na barok, zbog toga su i lusteri bili raskošno dekorisani i odisali elegancijom.

Stakleni lusteri

Za razliku od kristalnih lustera koji su imali metalnu osnovu sa koje su visili kristalni ukrasi, stakleni lusteri su bili napravljeni celi od stakla. Nastali su u Engleskoj, početkom 18. veka, ali su se ubrzo pojavili i u celoj Evropi. Stakleni lusteri su izgledali prefinjeno i za razliku od kristalnih bili su glamurozniji i elegantniji. Engleska je zbog staklenih lustera imala veliki uticaj na dalje razvijanje estetike rasvete.

Moderni lusteri

Danas se estetika enterijera znatno razlikuje od estetike sa kojom se susrećemo u istoriji. Enterijeri odišu minimalističkim stilom što je slučaj i sa rasvetom. Iako se danas ljudi više odlučuju za podne lampe i dalje možete videti lustere u industrijskom stilu u kom se najčešće koriste crna ili bela boja u kombinaciji sa metalnim šipkama ili drvenim osnovama. Ali bez obzira što su se enterijeri dosta promenili i dalje se može videti i u minimalistčkim domovima stari tradicionalni lusteri koji na eleganatan način spajaju staro i novo, i na taj način čuvaju tradiciju i u modernom vremenu.