Promena boje za zidove određene prostorije može biti dovoljna da Vaš enterijer u potpunosti zasija novim sjajem. Stoga bi trebalo da zaboravite kupovinu novog nameštaja, drugačijeg tepiha ili slike, i uzmete četku u ruke!

Kako biste ujedno svoj prostor učinili i modernim, i to po poslednjim dizajnerskim standardima, predstavljamo Vam hit boje za zidove ove sezone: neke neobične, a neke klasične, ali u svakom slučaju – potpuno nove i drugačije.

Pastelne, neutralne boje za zidove

Pastelne boje za zidove već dugo dominiraju scenom dizajna enterijera, te se na prvi pogled može učiniti da ne predstavljaju nikakvu novost na ovom planu. Međutim, među neutralnim nijansama više ne prednjače puder-roze i svetli plavi (bebi) ton. Naprotiv, sada Vas očekuje spektar belih i bež nijansi, koje pre svega imaju tu prednost da se veoma lako uklapaju u sve stilove i enterijere.

Ako odlučite da je nijansa čiste bele boje za zidove previše obična i svetla za Vaš prostor i Vaš ukus, najbolje će biti da se okrenete ledeno belom tonu, boji ljuske jajeta ili onoj koja se preliva na bledosivu nijansu. Tako ćete postići sklad sa tamnijim nameštajem, dok se u slučajevima belog ili nameštaja boje svetlog drveta pre preporučuju bež nijanse, i to one u mat verzijama, odnosno boji kafe (kapućino ili irske kafe).

Sve nijanse sive boje za zidove

Sve nijanse sive boje za zidove apsolutni su hit ove sezone i preporuka je da ih nikako ne zaobiđete, makar bile postavljene na samo jednom zidu ili kao okvir vrata, bilo ulaznih ili vrata neke prostorije.

Sa sivim tonovima jedino treba biti obazriv kada je osvetljenje prostorije u pitanju. Tako se za veće i dobro osvetljene prostorije savetuje izbor tamnije nijanse sive boje za zidove, dok su svetliji tonovi namenjeni mračnim i manjim prostorima.

Svakako, siva se najpre preporučuje u dnevnim sobama, kao centralnim prostorijama stanova. Ona se dobro kombinuje kako sa belim tako i sa tamnijim nameštajem, ali se ne savetuje njena kombinacija sa onim elementima na kojima je vidljiva tekstura drveta.

Sa druge strane, čak se i najtamnije nijanse sive boje za zidove preporučuju kao dekoracija predsoblja, čemu treba dodati žute akcente za potpuno moderan hodnik koji nagoveštava stupanje u prostor uređen po poslednjem trendu. Od ove boje u mat verziji ne treba bežati ni u kupatilu, posebno ukoliko je kupatilski nameštaj beo i sjajan.

Braon i tamnoplava kao inspiracija

Za sam kraj, tu su i one malo „teže“ boje za zidove koje su, neočekivano, počele osvajati i naše tržište.

Braon boja se posebno istakla kao odlično sredstvo za postizanje topline prostora, posebno u dnevnim sobama ili trpezarijama, u kombinaciji sa bež ili pak kao nijansa na samo jednom zidu. Kao glavni izbor boje za zidove, braon je odlična i za uklapanje sa policama sa knjigama i mnoštvom slika.

Tamnoplava u nijansi okeanskih dubina, podjednako „teška“ i mat kao i braon, odlična je kao pozadina mnogobrojnih belih i tamnožutih elemenata, koji osvežavaju prostor i dodaju mu dinamiku. Kod ove boje za zidove, kao i kod tamnije sive, takođe treba voditi računa o osvetljenosti prostorije.