Nalazite se u omiljenom restoranu, uživate u vašem jelu, nepušač ste, i odjednom primećujete da od stola pored vas stiže dim, okrećete se i vidite oblak dima iznad osobe koja sedi iza vaših leđa. Zbunjeni, počinjete da se pitate da li ste došli u restoran u kome je zabranjeno pušenje ili ste pogrešili. Kako toliko dima kada je zabranjeno pušenje u restoranima, dobijate želju da tražite osobi iza vas da ugasi cigaretu, ali pre nego što išta uradite, dobro razmislite, možda osoba pored vas uopšte ne puši, možda je to samo konzument elektronske cigarete.

Bezdimne elektronske cigarete

Elektronske cigarete poznate i kao bezdimne cigarete, e-cigarete ili alternativni način konzumiranja nikotina, supstance koja izaziva zavisnost, a nalazi se u duvanu. Po dizajnu ove cigarete izgledaju gotovo identično kao regularne cigarete, ali ne sadrže duvan i ne zahtevaju paljenje i plamen uopšte. Radi se o proizvodu koji radi na bateriju koji elektronskim putem zagreva tečnost sa nikotinom, koja se nalazi u malom kontejneru i pretvara je u paru. Kako je naziv za paru na engleskom jeziku vapor sve više u svetu kao posledica toga, konzumiranje elektronske cigarete se ne naziva pušenje nego vaping, što bi u slobodnom prevodu značilo parenje. Prilikom konzumiranja elektronske cigarete ili parenja  nema plamena, pepela ili poznatog smrada od dima. Elektronske cigarete ne sadrže niz štetnih i otrovnih supstanci koje se nalaze u regularnim cigaretama kao ni katran.

Upravo iz ovih navedenih razloga elektronske cigarete se smatraju zdravijima i boljim izborom u odnosu na regularne cigarete koje godišnje prouzrokuju smrt kod miliona ljudi. Veliki broj bivših pušača je izjavilo da je redukovalo pušenje, pa čak i prestalo sa pušenjem uz pomoć elektronskih cigareta, čime su izoštrili svoja čula ukusa i mirisa, pa čak i poboljšali san.

Stvorene u Kini, proslavili ih Amerikanci

Elektrosnke cigarete se prvi put pominju u Kini od strane farmaceuta Hon Lika 2003. godine, a proboj na američko tržište su doživele tek 2007. U svetu sada postoji preko 250 proizvođača e-cigareta, pa se tako i kvaliteti razlikuju. Po plasiranju na tržište elektronske cigarete su smatrane odličnom zamenom za regularne duvanske cigarete i bilo im je dozvoljeno konzumiranje na svakom mestu, ali kako vreme odmiče i raznim ispitivanjijma mišljenje i stav prema elektronskim cigaretama se od zemlje do zemlje i iz godine u godinu menja. Iz razloga velike povezanosti sa duvanom i zbog nikotina mnoge zemlje razmišljaju o tome da li je prodaja i konzumacija elektronske cigarete legalna ili ne.

Kontrola ili ilegala

U februaru 2014. godine evropski palament je odlučio da se sprovede bolja kontrola i nadzor nad proizvođačima i prodajom e-cigareta s obzorom da je prema najnovijim metodama kontrole i provere tečnosti za ove cigarete utvrđeno nekoliko neregularnosti i otkriveno da se u pojedinim tečnostima nalaze hemikalije koje se nalaze i u regularnim cigaretama ili čak da se radi o otrovima koji uopšte nisu dozvoljeni ili su u većim količinama od dozvoljenih.

U nekim zemljama korišćenje elektronske cigarete sa nikotinom je potpuno legalno, ali kupovina dopuna je pod kontrolom ili čak zabranjena, dok je u nekim zemljama u poslednje vreme došlo do zabrane i korišćenja na javnom mestu, ali i prodaja kako e-cigareta tako i dopuna i tečnosti koje u sebi sadrže nikotin. Za sada elektronske cigarete su legalne za korišćenje i na javnim  mestima poput parkova, restorana, radnih mesta i kulturnih institucija u zemljama kao što su Bugarska, Češka, Nemačka, Mađarska, Irska, Latvija, Litvanija, Srbija, Norveška, Poljska, Rumunija, Švajcarska, Turska, Hrvatska i Velika Britanija, dok se o prodaji i distribuciji dopuna sa nikotinom još razmišlja. Postoje i zemlje u kojima je odavno zabranjeno i korišćenje i prodaja dopuna za elektronske cigarete koje u sebi sadrže nikotin, neke od njih su Argentina, Brazil, Liban, Panama, Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati gde je prodaja i konzumiranje potpuno ilegalno, dok je u Južnoj Koreji konzumiranje dozvoljeno, ali su takse i porezi toliko veliki da je samo bogatim slojevima omogućeno da ih koriste ukoliko žele.