Saobraćajne gužve, nepoštovajne propisa, nesavesnost učesnika u saobraćaju i putevi u lošem stanju naša su svakodnevnica i utiču na sigurnost koju osoba oseća za volanom, pojačavaju nervozu i izazivaju panične reakcije vozača.

Situacija nije sjajna ni kada se radi o iskusnim, aktivnim vozačima sa višegodišnjim iskustvom, dok se bezbednosni rizici višestuko povećavaju kada su u pitanju lica koja duže vremena nisu vozila, kao i ona koja su tek izašla iz auto škole.

Čest je slučaj da se prvi automobil kupuje nekoliko godina nakon sticanja vozačke dozvole a da se euforija njegovog isprobavanja završi nezgodom.

Nije retka ni pojava da supruge svojim muževima prepuštaju brigu o automobilu i vožnju istog, pa da u situacijama kada ih nužda natera da sednu za volan ishod bude nepovoljan i po njih i po ostale učesnike u saobraćaju.

Kada se radi o neiskusnim vozačima koji su prihvatili posao gde im u opisu radnog mesta sledi naizbežna, redovna upotreba automobila ili onima koji samo što su za sobom  zatvorili vrata auto škole, pa se obreli u sred “špica“ i naleteli na radove na putu i iznenadne izmene trasa, više nego očekivani su i strah i nesigurnost.

Šta je Doobuka?

Doobuka ili kako to instuktori među sobom vole da zovu “osvežavajuća vožnja“ može predstavljati razliku između odgovornog učestvovanja u saobraćaju uz postepeno sticanje samopouzdanja i viđanja sopstvenog automobila u špicama emisija koje se bave crnom hronikom, dok je izvesnost tragičnog kraja suvišno i pominjati.

Kada konačno otresete prašinu sa vozačke dozvole a pauza je bila duga i niste sigurni da li ste spremini i sigurni da se vratite za volan, a da ne ugrozite sebe i druge oko sebe, sama sumnja je dovoljan znak da je pravi trenutak da se vratite u auto školu, obavite doobuku i osvežite svoju veštinu.

Istražite ponudu na internetu

Većina auto škola koje se trude da održe zadovoljavajući kvalitet usluge i nivo profesionalizma već na samoj internet stranici stranici imaju istaknutu ponudu dodatnih časova vožnje sa jasno navedenom cenom.  Provera rejtinga na internet, postova, ocena i iskustava na specijalizovanim forumima kao i konsultovanje sa osobama iz neposrednog okruženja koje su nedavno završile sa časovima vožnje predstavljaju prvi korak u izboru instruktora koji će vam pomoći da se ponovo postanete ravnopravni učesnik u saobraćaju.

Izbor auto škole

Kako biste u mnoštvu ponuda na tržištu odabrali odgovarajuću postoji više faktora na koje treba obratiti pažnju prilikom izbor auto škole i instruktora kojima ćete dati soje poverenje i novac.

Uverite se u predusretljivost osoblja i njihovu spremnost da blagovremeno pruže potrebnu informaciju i uslugu, što posebno dobija na značaju kada se radi o fleksibilnosti u zakazivanju termina u skladu sa vašim rasporedom i organizovanja časova u skladu sa vašim potrebama.

Uspostavljanje kontakta sa instruktorom daje mogućnost da se stekne  uvid u to da li se radi o osobi koja je u stanju da svoje znanje adekvatno prenese i uspostavi odgovarajući odnos.

Osim ličnih karakteristika instruktora bitni su i njihovo iskustvo i stručnost, kao i činjenica da li poseduju odgovarajuću licencu.

Od bolje opremljenih auto škola treba očekivati mogućost izbora vozila na kom će se vršiti obuka.

Starost i tehnička ispravnost voznog parka predstavljaju jasan odraz nivoa i kvaliteta obuke i odnosa prema samom procesu učenja.