O starosti onda kada smo mladi ne razmišljamo, ali ona je kao i detinjstvo i mladost prirodan proces koji svima sledi. Proces starenja sa sobom nosi i povećani rizik za hroničnim bolestima, sporije kretanje, zaboravljanje, slabiju koncentraciju. Naši najstariji članovi porodice bilo to da su naše bake i deke ili naši roditelji, su sa procesom starenja ispred nas.

Oni su ti koji prvi prolaze kroz proces starenja i treba im obezbediti najbolje uslove kao što pruža dom za stare Gardoš Zemun. Koliko god godina da imali ili izgledali, oni su deo nas. Neki naslede neke materijalne stvari od svojih starijih, neki boju očiju ili kose ali svi nasledimo ono najvažinje njihovu ljubav i posvećenost koju su nam pružili.

Kada deca odrastu spremna su da se sama brinu o sebi, žive svoj život a naši najstariji članovi kako vreme odmiče traže više pažnje i to da neko brine o njima. Živimo brzo, borimo se, jurimo, trudimo se da više zaradimo, nađemo partnere, stvoramo potomstvo i naši roditelji, bake ili deke imaju sve manje naše posvećnosti i pažnje.

Izborite odgovarajući dom za stare

Nosimo sa sobom uspomene u kom su baš oni zauzimali najveći deo. Želimo da im to vratimo da budemo sa njima i posvetimo se. Brz način života nažalost to nekad ne može da pruži, ali može dom za stare. To je mesto gde naši najdraži mogu da budu mirni i spokojni i dobiju sve ono što nismo u mogućnosti da im pružimo. Spektar ponude doma za stare bili oni državni ili privatni je širok i na samo par klika na interntetu, možemo se informisati o svim uslovima i pogodnostima koje pružaju. Sam odabir koji ćemo dom za stare odabrati za naše najdraže najviše zavisi od toga koliko smo spremni finasijskih sredstava da izdvojimo.

Domovi za stare su oaza mira i spokoja, lepo druženje, zanimljive i kreativne radionice, pesma, ples su postali dobro prepoznatljiva slika svakog doma za stare. Društvo, priče i prepričavanje događaja iz prošlosti su dobra prezentacija mesta u kome borave najstariji članovi našeg društva. Dom za stare nije samo ustanova za smeštaj, već to zaista postaje dom u pravom smislu te reči u kom toplina, posvećenost zaposlenih, spokoj stalno prisutni. Potomci su ovde takođe dobro došli pa za vreme poseta gde se dom za stare pretvara u sjajno mesto za porodična i višegeneracijska okupljanja članova porodice. Ali starački domovi moraju pružati i adekvatnu zdrastvenu uslugu za stanare koji imaju određene zdravstvene probleme.

Rađanje ljubavi u domu za stare

Ljubav takođe nije strana, pa se često ona rađa između stanara. Nije strano ni to da se u domovima za stare organizuju i venčanja i proživljavaju lepa iskustva. U domovima za stare postoji i ona strana priče, gde postoje korisnici koji kako zbog fizičkih tako i psihičkih razloga nisu u mogućnosti da budu deo društvenog života doma za stare. Nažalost, činjenica je ta kada korisinici imaju potreškoća u normalnom funkcionisanju i smanjenu mogućnost da se samostalno brinu o sebi , njihov smeštaj u domu za stare većim delom vezan je za medicinsku negu. Društveni život i aktivnosti koji prate život u domu za stare su ovakvim stanjima svedene na minimum. Živeti dobro, lepo i spokojno san je svih. Dom za stare je san starosti.