Verujemo da vam nije potreban izgovor da odletite u daleku zemlju da biste stekli obrazovanje svetske klase kao internacionalni student, ali evo naše liste razloga za studiranje u inostranstvu.

Dobro će izgledati u vašem CV-u

Ako možete da istražujete novu zemlju u isto vreme dok stičete potrebne veštine za sticanje diplome i pronalaženje dobrog posla, onda je to prilično dobro.

Usavršavanje stranog jezika

Studiranjem u inostranstvu imate mogućnost da jezik zemlje u kojoj se nalazite učite od početka ili ga možete znatno unaprediti samim tim što se nalazite u epicentru dešavanja.

Život u stranoj zemlji je potpuno drugačiji

Doživećete važno iskustvo u svom mestu studiranja, prikupiti lokalna znanja kao na primer gde se prodaje najbolja kafa, koje turističke zamke izbegavati i kako izvući maksimum iz svog novog grada.

Upoznajete različite ljude

Vaše izlaganje mnogim različitim tipovima ljudi ne samo da će vam pomoći da razvijete svoje veštine, već će vam omogućiti da bolje razumete druge i da učite kroz svakodnevnu komunikaciju, druženje i saradnju.

Možete steći doživotne prijatelje

Možda ne volite svaku osobu koju susrećete, ali velike su šanse da ćete upoznati barem jednog doživotnog prijatelja.

Stičete samopouzdanje

Preseljenje u inostranstvo je krajnji test samopouzdanja. Kada (ili ako) se vratite nazad, verovatno ćete se manje oslanjati na druge i vi ćete preuzeti više odgovornosti za sebe.

Steći ćete više znanja o različitim kulturama

Kulturna razlika je nešto najzanimljivije što ćete iskusiti, uporedićete sa svojom zemljom i naučiti dosta o novoj kultiri i običajima. Lako je prihvatiti sopstvenu kulturu kao apsolutnu, ali život u drugoj zemlji može pomoći u informisanju o vašoj tački gledišta o vašoj domaćoj kulturi, dozvoljavajući vam da razvijete sopstvene stavove, a ne da jednostavno prihvatite one koje su definisane odakle dolaze.

Upoznaćete sebe mnogo bolje

Izmeštanje u potpuno novu sredinu pomoći će vam da shvatite u čemu ste dobri, kao i ono u čemu niste toliko dobri. To su stvari koje se mogu nadograditi tokom vašeg iskustva u inostranstvu.

Dobijate životno iskustvo

Jedan od najvažnijih razloga za studiranje u inostranstvu je sticanje životnog iskustva. Naučićete kako da organizujete svoj život i spakujete ga u jedan kofer, da se nosite sa nepredviđenim situacijama, budete nezavisni i produktivniji.

Povećavate svoje izglede za buduće zaposlenje

Iako se uvek možete vratiti kući na kraju studiranja, mnogi se odlučuju da ostanu u zemlji studiranja i podnesu zahtev za radnu vizu. Čak i ako se vratite kući ili odlučite da tražite posao negde drugde, međunarodno iskustvo koje pruža studiranje u inostranstvu će verovatno biti povoljno posmatrano od strane poslodavaca.

Širite svoje vidike

Bilo da se radi o radu, studiranju ili turističkom putovanju, moći ćete da upotrebite svoj novi globalni način razmišljanja da biste podržali svoje argumente, unapredili svoja uverenja i upravljali budućnošću.

Iskoristite slobodno vreme za istraživanje

Između predavanja i vežbi, studiranje u inostranstvu bi trebalo da vam ostavi dovoljno vremena da istražite. Bez obzira da li ste za posetu znamenitostima, isprobavanju novih namirnica ili šopingu, uvek postoji bolji način da potrošite vreme nego da provodite vreme na društvenim mrežama.