Funkcionisanje preduzeća nameće potrebu da se dobro razvije organizacija ljudi i sredstava. Osnovna sredstva u svim sektorima, kao i u IT oblasti, neophodna su za obavljanje poslovnih aktivnosti. Postojanje prostornih uslova, mašina, uređaja i druge opreme, razvoj instalacija i drugih sredstava bez kojih kompanije ne mogu da funkcionišu, posebno u oblasti savremenih tehnologija.
Računari su prisutni u svim kancelarijama, tu su i štampači, skeneri, službeni mobilni i fiksni telefoni, aparati za kafu, menze ili kantine i mnogo drugih neophodnih elemenata radnog dana. Preduzeća ulažu razne napore da stvore dobru radnu atmosferu, u kojima će radnici biti zadovoljni i motivisani na ostvarenje visokih ciljeva.


Dodatne pogodnosti radnicima za visoku produktivnost rada

Danas vlada vrlo visoka konkurencija na tržištu rada. Preduzeća teže da steknu najpogodnije i najstručnije zaposlene, razvijaju njihove veštine, unapređuju sposobnosti i rezultate i uz sve navedeno motivišu ih, kako bi bili zadovoljniji i lojalniji. Pored obezbeđivanja redovnih osnovnih sredstava, predmeta rada i svih neophodnih elemenata, pružaju se dodatne pogodnosti kako bi se svaki zaposleni osećao prijatno, ugodno i bez stresa obavljao aktivnosti najbolje što može. Danas, u svakom modernijem preduzeću postoje frižideri sa zalihama hrane i pića.

Nekada su na raspolaganju radnicima besplatno – što je odlična motivacija, ali i olakšanje kada je potrebno raditi više od osam sati, realizovati stresne i dugotrajne sastanke ili napraviti pauzu. Zalihe pića formiraju se i za sastanke sa strankama, ali i za zaposlene. Ono što je savremenija inovacija, jesu aparati u kojima se nalaze slatkiši, sokovi i grickalice, pa se uz novac može odabrati bilo šta od toga. Zaposlenima je važno da mogu da naprave pauzu, a da uz opuštanje ili razgovor, imaju priliku da nešto pojedu ili popiju. Dostupnost hrane i pića u kompanijama postala je neophodnost. Nekada uz automate u hodnicima, a nekada postoje i menze ogromnih kapaciteta za obroke, kafe pauze ili druge povode okupljanja radnika.

Kafa – napitak koji doprinosi zadovoljstvu zaposlenih

Svi znamo da je kafa signal da je vreme za pauzu, razgovor i opuštanje. Tako i u poslovnim odnosima, uz kafu se jednostavnije pregovara, uz veću koncentraciju prate sastanci, lakše rešavaju problemi i donose odluke. Tako i kod radnika, bitno je da u preduzeću postoji mogućnost da popiju bar šoljicu domaće kafe, odnosno naprave pauzu i napune baterije za nove radne pobede. Značaj kafe potvrđuje činjenica da u savremenim uslovima poslovanja, gotovo da ne postoji kompanija koja nema prostoriju u kojoj se nalazi deo za pripremu kafe, aparati za kafu, ili neka druga mogućnost ispijanja ovog, tradicionalno najpoznatijeg napitka. Aparati za kafu se koriste uz unos novčanica, i često se nalaze u hodnicima, kako bi svim zaposlenima bili dostupni prema potrebama.

Postavljaju se i aparati za nespresso kapsule , odnosno  kapsule za nespresso se koriste na apratima namenjin baš za njih. Ove kapsule se proizvode u raznim ukusima tako da sako može odabrati kafu po svom ukusu. Odlukom da se aparati za kafu postave potvrđuje se klima kompanije u kojoj radnici mogu biti fleksibilni, odnosno odabrati vreme za kafe pauzu, ili trenutak za pripremanje ovog napitka i donošenje u kancelariju. To ne zahteva puno vremena, pa se često kafa pripremi za oko minut, a ispija uz obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Sve to utiče na veću produktivnost rada zaposlenih, uz punu snagu, koncentraciju i olakšano razmišljanje.

Posvećivanjem pažnje potrebama svih radnika preduzeće razvija organizacionu kulturu dobrih međuljudskih odnosa i značajnosti svakog pojedinca za funkcionisanje čitavog sistema. Upravo su zaposleni ključni mehanizam, odnosno pokretači uspešnog poslovanja i od njih zavisi u najvećoj meri ostvarenje pozitivnih rezultata, zbog čega im se pružaju olakšavajuće okolnosti obavljanja radnih zadataka.