Skoro svaka kompanija kako u našoj zemlji, tako i širom sveta, vodi računa o korporativnom identitetu, marketingu i prepoznatljivosti. Razloga za to je mnogo, od toga da se lakše pronalazi put do kupaca, privlače partneri i ostvaruje viši nivo profita, do bržeg osvajanja novih ciljnih grupa.

Kreiranjem vizit karte koja ima neku posebnost, sigurno je da se privlače pogledi, izmamljuju osmesi, pamte kompanije, ali i pružaju neke funkcionalnosti.

Tačnije, današnja tehnologija koja se odnosi na štampanje vizit karti toliko je napredovala, da kada dobijemo tu jedinstvenu karticu nismo sigurni da li je to samo skup kontakt podataka, ili pruža i neke druge mogućnosti.

Klasičan dizajn vizit karte – simbol tradicije

Neke od kompanija ulažu novac i trud da imaju posebne vizit karte, ali ne u tako savremenim dizajnima. Štampa vizit karti u klasičnom izgledu podrazumeva:

  • najčešće oblik pravougaonika,
  • izlistane kontakt podatke firme sa jedne strane kartice,
  • logo ili okvir izvan teksta na vizit karti.

Iako ovakav dizajn datira još od davnih godina, nekim preduzećima daje i danas značajnu prepoznatljivost. Kompanije koje se odlučuju na ovakav izgled vizit karte su one koje obavljaju tradicionalne delatnosti, pa svoj imidž, ugled i vidljivost grade na osnovu istorijskih uspeha, tradicije i privrženosti poreklu, gradu i slično. Danas postoje mnogo savremeniji načini izrade kartica, neobičnih i upečatljivih, ali samim tim i skupljih.

Moderan dizajn vizit karte – simbol upečatljivosti

Moderan dizajn podrazumeva štampanje vizit karti na neobičniji i nesvakidašnji način, a svakako uz isticanje svih važnih kontakt podataka vlasnika kartice. Osnov modernije vizit karte čine:

  • minimalistički stil
  • dovoljno slobodnog prostora,
  • jasne boje
  • isticanje ključnih elemenata, kao što je mejl ili kontakt telefon.

Izgled koji ostavlja utisak upravo je takav – nestandardnih materijala, ali sa jasnim porukama. Za štampanje vizit karti cene se kreću u zavisnosti od stila. Nešto moderniji stilovi od klasičnih za vizit karte zahtevaju više novčanih izdataka. Ono što takođe uvećava cenu kod modernijih stilova je upotreba plastificiranih materijala, duplirane ili zaobljene ivice, kvalitetnija štampa, dvostrana upotreba prostora vizit karte i slično. Današnje kartice pored kontakt podataka imaju logotipe kompanija pa čak i neke fotografije. Sigurno je da ovakve vizit karte ostavljaju dobar utisak i izdvajaju se u masi osnovnih i klasičnih dizajnova.

Najsavremeniji dizajn vizit karti – čari ideja i tehnologije

Gotovo da ne postoji nešto što danas možete zamisliti, a da ne možete preneti na papir, grafički crtež ili drugi oblik. Tako, svedoci smo činjenice da štampa vizit karti pokazuje toliko inovativni i strmoglavi napredak, koji rezultira u najrazličitijim oblicima, trodimenzionalnim rešenjima, svetlosnim efektima i multifunkcionalnim svojstvima. Ovakve vizit karte nemoguće je ne primetiti, a još teže zaboraviti, jer na sve liče, osim na komad papira. Razlog tome je što mogu aktivno da se koriste, upravo zato što imaju određenu namenu. Pa tako, pored pružanja informacija o preduzećima i njihovim predstavnicima, imamo vizit karte koje pozivaju na delatnost preduzeća kroz pružanje neke funkcije koja joj je bliska. Tačnije, neke vizit karte imaju sledeće funkcije: lenjira za crtanje ili merenje dubine šara guma na vozilima, sadrže fleš memoriju, u vidu su priveska za ključeve, držača za tašne, kalendara, zanimljivih ukrasa za kancelarije i svih drugih dimenzija, dezena i oblika koji privlače pažnju pružajući neku funkciju. Uz to, postaju bitan deo poslovnog prostora, ili svakodnevnog života.

Pored opredeljivanja za štampanje vizit karti, odluka o dizajnu vrlo je značajna. Sve je više kompanija koje za svoj biznis koriste vizit karte, pa je važno izdvojiti se, napraviti razliku i ostvariti prepoznatljivost i prednost na kreativan način. To govori o značaju koji mali komadi materijala sa nekoliko informacija mogu imati za sjajne poslovne rezultate.