Ako primećujete da ste slabi i bezvoljni, ako Vam imunitet slabi i sve češće Vas napadaju alergije, to je znak da je vreme da započne detoksikacija jetre i čitavog Vašeg organizma, kako biste povratili neophodnu energiju i snagu.

Bilo da sprovodite naš režim ishrane u toku jednog dana, koji bi trebalo da obavite na svakih pola godine, i to najbolje u proleće i jesen; bilo da u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite određene namirnice ili da počnete da detoksikaciju jetre vršite svakoga dana koristeći čajeve i ulja, znajte da se ovom organu morate posebno posvetiti jer je važan za preradu svih štetnih materija, pa samim tim i za celokupno Vaše zdravlje.

Detoksikacija jetre u toku jednog dana – program

Na svakih pola godine izdvojte jedan dan, u toku kog će detoksikacija jetre biti veoma lako sprovedena u kućnim uslovima. Za doručak bi trebalo konzumirati lanene i ovsene pahuljice sa dodatkom semena lana u prahu, pomešane sa jogurtom. Za ručak ćete jesti kuvani krompir, a za večeru svežu salatu od povrća, bez dodataka začina, kojoj obavezno morate dodati cveklu.

Ovoga dana detoksikacija jetre trebalo bi da započne ispijanjem čaše mlake vode sa dodatkom soka od limuna na gladan stomak. Zatim bi, tokom čitavog dana, trebalo da ispijate sokove koji će pomoći lučenje toksina.

Kako detoksikacija jetre zahteva sveže ceđeno voće, najbolje bi bilo da to budu sokovi na bazi grejpfruta. Pored ovog voća (šest komada), mešavini bi trebalo da dodate i malo aleve paprike, litar vode, nekoliko kapi ulja semena divlje šargarepe, osam limunova, 4 čena belog luka i dve kašičice rendanog đumbira.

Nakon ovog dana, detoksikacija jetre će dati najbolje rezultate ako popijete duplu količinu ovog napitka, pomalo, u toku celog dana.

Šta konzumirati nakon čišćenja jetre?

Kada se detoksikacija jetre, svakodnevno bi trebalo da njeno stanje održavate konzumacijom određenih namirnica. Prvi među njima je đumbir, začin ljutkastog ukusa koji dosta pomaže imunom sistemu i izbacivanju toksina. Možete ga koristiti kao dodatak jelima, kolačima i čajevima.

Beli luk, cvekla i šargarepa takođe su na listi namirnica kojima detoksikacija jetre uspešno biva sprovođena stalno, a znatno utiču i na naš spoljašnji izgled, pre svega kosu, kožu i nokte. Južno voće poput limuna i grejpfruta takođe je značajno, kao i zamena masti i suncokretovog ulja maslinovim.

Svakodnevna detoksikacija jetre uljima

Prirodna ulja će Vam takođe značajno pomoći u ovom procesu i trebalo bi da ih koristite svakodnevno, a posebno kako bi detoksikacija jetre bila pospešena nakon većih slavlja ili sezone praznika.

Tako se pomenuto ulje semena divlje šargarepe može veoma dobro pokazati za celokupan Vaš organizam, a tome treba posebno dodati i ulje fenela za žene, koje pored toga što obavlja detoksikaciju jetre dobro utiče i na menstrualne tegobe, ali i na celokupno stanje žena u menopauzi.

Kako su muškarci češći i veći konzumenti alkohola od žena, to se njima svakodnevna detoksikacija jetre konzumacijom pomenutih namirnica, ali i ulja, posebno preporučuje. Tako će za jači pol odličan izbor predstavljati ulje muskatnog oraha, koje podjednako dobro utiče i na potenciju i dobar je za srce.

Izvor: Baltik Junior