Bilo da se pripremate za dugo toplo leto, želite da malo omršate nakon slava i praznika ili, što je najbolje, konačno posvetite zdravoj ishrani, kuvanje na pari može postati Vaš glavni saveznik u sprovođenju ovih zamisli u delo. Ovakav način pripreme namirnica je, kao što Vam je sigurno poznato, neuporedivo zdraviji od kuvanja, pečenja ili prženja na ulju. Kuvanje na pari pomoći će Vam da skinete te uporne kilograme viška, poboljšati zdravlje celokupnog organizma i omogućiti uživanje u bogatstvu ukusa.

Povrće kao glavni „čistač“

Sveže, sirovo povrće je, zbog svojih vlakana i visokog procenta vode, najbolje za detoksikaciju organizma. Sa malo kalorija, sezonske salate lako nas zasite. Međutim, nije svako povrće moguće jesti u presnom obliku, te tu stupa kuvanje na pari kao najbolja opcija, koja će sačuvati sve vitamine i minerale. Kuvanje na pari je dijetalna opcija, jer se povrće kuva u sopstvenom soku, umesto da se dinsta ili prži na ulju. Malo maslinovog ulja možete dodati tek nakon kuvanja da poboljšate ukus. Kada je kuvanje na pari završeno, ostaje sok od povrća, kog možete popiti ili pojesti kao bistru supu. U celokupnu ishranu, uz kuvanje na pari, uključite i pripremi šejkova i smoothija od povrća, i uživajte u novoj figuri i čistoj, blistavoj koži.

Unesite proteine: riba i meso

Pored toga što imaju velike blagodeti po imunitet Vašeg organizma, proteini su dobri i za sve one koji vežbaju i žele da skinu neki kilogram viška, jer se direktno ugrađuju u mišiće i pospešuju izbacivanje masti. Njih je najbolje konzumirati u posnom mesu, poput belog pilećeg i ćurećeg mesa, i ribi, kojima će kuvanje na pari sačuvati sve hranljive sastojke. Kuvanje na pari, osim što Vam može pružiti meso i ribu sa najvećim mogućim procentom proteina, takođe će sačuvati izvorni ukus ovih namirnica, te možete potpuno uživati u sasvim novim aromama. Uz to, kuvanje na pari omogućiće da sok ostao od mesa iskoristite za supe i čorbe.

Aparati za kuvanje na pari uštedeće Vam vreme

Električni aparati za kuvanje na pari polako i u našoj zemlji dostižu sve veću popularnost, jer je sve veći broj ljudi svestan značaja ishrane po zdravlje, a zatim i po izgled, lepotu i vitkost. Jedan od načina da kuvanje na pari sprovedete u delo svakako je kuvanje u posudama postavljenim u veće šerpe, iznad vode na ivici ključanja. Međutim, umesto da trošite vreme na ovako komplikovane kuliranske zahvate, jednostavnije rešenje je svakako da aparati za kuvanje na pari postanu Vaša naredna investicija u sopstveno i zdravlje Vaše porodice. Za sve kojima žurba i mnogobrojne obaveze ne dozvoljavaju da se posvete sebi i svojoj ishrani, uz ove uređaje kuvanje na pari postaje veoma lako i dostupno. Ovako ćete brzo spremiti lagan obrok, mnogo boljeg ukusa nego da koristite neki od drugih načina kuvanja, te će se i kilogrami topiti gotovo sami od sebe. Kada jednom pređete na kuvanje na pari, pa makar i iz razloga držanja dijete, uverićete se koliko je to lakši i zdraviji način ishrane, i ostaćete pri njemu.

foto:pixabay.com