Liposukcija je deo estetske hirurgije koja pomaže skidanju masnih naslaga. Reč lipo označava mast, dok sukcija znači usisavanje, pa je bukvalno značenje reči liposukciја usisavanje masti.

Operativni tok

Pre samog zahvata, pacijentu se daje lokalna ili opšta anestezija u zavisnosti od regije sa koje će se vršiti skidanje masnih naslaga liposukcijom. Ukoliko su regije veće, operacija će se vršiti pod opštom anestezijom, dok je za manje regije dovoljno primeniti i lokalnu.

Nakon delovanja anestezije pristupa se zahvatu. Zahvat se obavlja tako što se kroz kožu koje je prethodno obeležena markerom, ubacuju cevčice odnosno kanile, kroz koje se uz pomoć vakuuma usisava masno tkivo i deponuje u staklene ili plastične posude.

Iako je svrha ista, liposukcija se može izvoditi različitim metodama, što zavisi od lekara i ordinacije u kojoj se izvodi, kao i regije sa koje se uklanjaju naslage.

Delovi tela za koje se pacijenti obično odlučuju da budu pod liposukcijom jesu stomak, butine, zadnjica, bokovi, kolena, nadlaktice i podkolenice, vrat i podbradak.

Zablude o liposukciji

Ono što mnogi misle jeste da liposukcija služi za skidanje kilograma. Evo nekoliiko tipičnih zabluda o svrsi liposukcije:

  • liposukcija rešava gojaznost

Kako bi se smanjila gojaznost kod čoveka potrebno je promeniti životne navike, odnosno režim ishrane i povećati fizičke aktivnosti u toku dana, dok liposukcija može pomoći u skidanju naslaga sa teže dostupnih mesta, nakon korigovanja životnog stila i kilograma.

  • na liposukciju idu samo žene

Za liposukciju se danas sve više odlučuju i muškarci, tako da je ona namenjanjena svima, koji žele da svoje telo preoblikuju.

  • liposukcija uklanja celulit i strije

Liposukcija kao što smo naglasili služi za uklanjanje viška masnih naslaga sa pojednih delova tela, dok kožne nepravilnosti ne može ili samo delimično ispravlja. Kako biste uklonili celulit i strije, u apotekama možete pronaći gelove i kreme namenjene zatezanju kože.

  • liposukcija je kraj svim mukama

Nakon zahvata liposukcije nije kraj ničijim „mukama“. Ukoliko želite da vaše telo zadrži oblik kakav ste dobili nakon liposukcije potrebno je pridržavati se adekvatne ishrane i aktivnosti kao i zdravom načinu vođenja života.

Nove metode liposukcije

Pored standardnih tehnika liposukcije, postoje i savremenije metode, odnosno manje invazivne. Takve su danas laserska i ultrazvučna liposukcija. Ovakve vrste liposukcije ne podrzumevaju operaciju, manje su bolne, a više bezbedne.

-ultrazvučna liposukcija

Predstavlja uklanjanje masnih naslaga uz korišćenje ultrazvučnih talasa.

-laserska liposukcija

Predstavlja uklanjanje masnih naslaga uz pomoć lasera, koji takođe topi naslage koje se kasnije isisavaju kroz cevčice pripremljene za to.

S obzirom na to da i jedan i drugi metod pretvaraju masne naslage u tečnost, tokom isisavanja tečnosti smanjuje se pritisak na ostala tkiva, pa zbog toga ne dolazi do pojave bola, otoka i modrica, odnosno nuspojave su svedene na minimum.

Rizici i oporavak

Liposukcija nosi sa sobom i određene rizike. To su često modrice, podlivi,  kod laserske i ultrazvučne liposukcije može doći i do opekotina. Pored toga, tu je i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i embolija koja može biti veoma opasna ukoliko se ne uoči na vreme.

Takođe, ukoliko se ne izvede kako treba, oporavak od liposukcije može biti i duži nego inače, pa je iz tog razloga potrebno i važno izabrati dobrog stručnjaka jer je zdravlje bitnije od lepote u svakom slučaju.