Ako je tačno da o knjizi ne treba suditi na osnovu korica, onda je sasvim sigurno da o kući ne treba suditi na osnovu eksterijera! Uostalom, koliko puta vas je pomalo neugledna kuća ili zgrada načisto oduševila svojim enterijerom kada ste u nju ušli?!

Pa ipak, izgleda da je enterijer sam po sebi prevaziđen. Naravno da je potrebno urediti dom tako da izgleda cakum-pakum i tip-top, ali kada završimo sa tim – šta dalje?! Pa eksterijer, razume se! I čak, možda uređenje doma spolja nudi više izazova nego uređenje unutrašnjeg, ličnog prostora koji sasvim sigurno neće videti mnogo ljudi, dok je vaš dom spolja nešto što će privlačiti pažnju prolaznika svaki put i sasvim sigurno. A sigurni smo da želite da ostavite dobar utisak…

Boje

Dakle, doneli ste odluku da se posvetite eksterijeru. Svoj dom ste unutra već sredili i podigli na zadovoljavajući nivo i spoljašnji izgled vam prosto više nije kompatibilan sa onim što se krije unutra. U redu. Počnimo najpre od opšte slike i utiska koji želite da ostavite. Pronađite svoj stil. Odredite svoje boje. Uvek je zanimljivo naići na nešto što je atipično i što odskače. Na primer, ljubičasta kuća u redu belih i bež. Razmišljajte izvan okvira. Ukoliko  pak živite u stanu, raspitajte se da li smete da okrečite samo deo oko vaših vrata kako biste stvorili željeni efekat. Ili, ono što sigurno uve možete jeste da odaberete ulazna vrata koja su po nečemu neobična, upečatljiva i unikatna.

Detalji

Nije dovoljno da samo prostor spolja učinite prijatnim za oko odabirom određenih boja. Ukoliko živite u kući, i dvorište mora da bude savršeno sređeno, a ako živite u stanu, potrebno je da pažljivo odaberete detalje koji će ispratiti vašu zamisao o savršeno uređenom domu i spolja i iznutra. U te detalje spada sve – otirači (da, otirači, jer i oni mogu da nose zanimljive dezene ili šaljive poruke), saksije sa cvećem, pa čak i pločica sa rednim brojem ili vašim prezimenom. Poenta je da svi detalji čine skladnu celinu i ostavljaju željeni utisak (luksuz i minimalizam, kreativni haos i slično).

Lični pečat

Dobro, ulazna vrata, cveće, otirači, pločice sa brojem stana ili kuće, poštansko sanduče… Sve su to stvari koje ima svaki dom. Dakle, potrebno je da svemu tome date lični pečat. Kao što smo već naglasili, otirači mogu da imaju zanimljivu poruku (na primer, not welcome umesto uobičajenog welcome, ako ste šaljivdžija), sveće može da bude sasvim šareno i različito (ukoliko ste umetnička duša koja uz to obožava boje), na vratima umesto broja i prezimena (ili uz to) možete takođe da dodate neku pošalicu, poruku, pa čak i sliku. Ako se već bavite uređenjem eksterijera, neka to bude zabavno iskustvo i mogućnost da na taj način iskažete svoju kreativnost.

Uglavnom, ako vam ponestaje ideja, uvek se možete okrenuti magazinima za uređenje enterijera i neke od tih „fora“ primeniti i na eksterijer, a u krajnjem slučaju, gomilu inspiracije sasvim sigurno možete pronaći i na društvenim mrežama. Istražujte, maštajte i igrajte se!