Elegantne i čvrste noge san su mnogih žena, ali i muškaraca koji teže za mišićavim, snažnim i spretnim nogama.

Ipak, u zimskim mesecima, usled slabog kretanja i neaktivnosti mišići kod žena se opuste, posebno kod onih koje vežbaju sezonski, pa imaju utisak da su se otromboljile. Posebno je važno da zategnete vaše noge, kako bi sa prvim lepim danima bez dvoumljenja uskočile u sve te suknje ili kratke pantalone.

Zato, pažljivo pregledajte sledeće ciljane vežne koje će vam pomoći da za relativno kratak period imate čvrste i elegantne noge.

Dakle, da ne bi doživeli pad mišićne mase na nogama, koje često veliki broj ljudi uzima zdravo za gotovo, i da ne bi bili nesigurno i nespretni, pozabavite se body tehnikom.

Način na koji hodamo zavisi pre svega od naše građe, zatim od funkcije naših nogu i jednostavno ne možemo preko noći da promenimo način na koji hodamo.

Ipak, postepeno, korak je nesvesno sve kraći i kraći dok se pokreti gležnjeva svode na minimum i na kraju počinjete da vučete noge, pogrbavite se, spustite glavu i pogled.

Ako je ovo način na koji hodate ovih dana, bilo na putu d posla ili prodavnice ili samo da izbacite đubre onda su tebi svakako potrebne vežbe za sigurne i energične noge.

Vežbaj bez patika

Vežbanje bez patika je važno jer dovodi do neverovatne lančane reakcije od stopala prema kolenima i kukovima. Mišića na stopalima su jako važni za bolje i ekonomičnije kretanje, lakoću u nogama i bez oticanja. Zato ako želis da se opustiš, nakon vežni podigni noge na pet minuta!

Vežbe

  1. vežba

Za prvu vežbu lezite na leđa, ruke treba da budu uz telo i noge su opružene. Udahnite i istegnite telo, a sa izdisajem povlačite jednu nogu po podlozi. Pri udahu noge vratite u početni položaj. Ponoviti po četiri puta svakom nogom.

  1. vežba

Sedite na stolicu bez naslona i dlanovima se oslonite iza kukova. Udahnite i ispravite leđa, dok jednu nogu sa opruženim stopalom savijate u kolenu i podignete. Prilikom izdisaja vratite se u početni položaj. Ponoviti po šest puta svakom nogom.

  1. vežba

Lezite na leđa, ruke su uz telo i savijete spojene noge. Prilikom udisaja podignite kukove, a izdisajem prste jedne noge povucite ka sebi.  Udisajem sledećim stopalo treba da vratite u početnu poziciju ali kukove ne spuštajte. Ovo ponovite šest puta.

Ovo su 3 jako efikasne vežbe za noge koje uglavnom rade žene ali mogu naravno i muškarci.

Ukoliko pored vežbi za noge želite porediti i na jačanju svojih kolena i zglobova, pogledajte ove vežbe.