Svaki početak nekog novog poglavlja u životu je na neki način težak i na svakom početku nas očekuju brojni izazovi sa kojima se nosimo na jedan ili na drugi način. Polaganje vožnje nije jednostavno, ali nije ni toliko komplikovano i može se lako naučiti ukoliko ste tome posvećeni. Posvećenost je jako važna u bilo kom segmentu. Pored posvćenosti treba da budete i motivisani, odnosno zainteresovani za to što radite. Kada krenete sa polaganjem vožnje postoji nekoliko stvari koje treba da znate:

Morate poznavati funkcionisanje automobila

Jako je važno da pre nego što sednete za volan znate kako auto funkcioniše, koje su njegove osnovne karakteristike i na koji način se auto, uslovno rečeno, ponaša. Polaganje vožnje je sada koncipirano na takav način da vi pre nego što sednete u kola imate časove na kojima učite kako treba da se ponašate u saobraćaju, učite saobraćajnu signalizaciju, ali učite i o funkcionisanju automobila. Znači, jako je važno poznavati tu osnovu, pre nego što krenete da vozite. U suprotnom biće vam jako teško, jer nećete znati zašto je bitna određena komanda. Nije važno da znate samo koje komande postoje, već je važno da znate njihovu pravu funkciju.

Ne oslanjajte se previše na instruktora

Kada je polaganje vožnje u pitanju, instruktor je osoba koja je sve vreme tu uz vas i koja vas podržava u svakom smislu. Instruktor vožnje je na neki način vaš učitelj, ali u isto vreme i vaš prijatelj, jer vam je vrlo posvećen i trudi se da razume sve vaše nedoumice. Međutim, kada se nađete u kolima, ne možete da razmišljate o tome kako će instruktor ispraviti svaku vašu grešku. Jednostavno, morate da probate da zanemarite prisustvo instruktora i da pokušate da zamislite da ste sami u automobilu. I to samo u službi toga da biste vi naučili. Pokušajte sami da se snađete, da nađete izlaz iz nekih komplikovanijih situacija. Nikako nemojte sebe da dovedete u situaciju da pustite volan i da ne znate šta da radite i da očekujete da će instruktor sve sam rešiti. Uvek i u svakom trenutku morate da budete maksimalno prisutni.

Obavezno slušajte savete instruktora

Ne treba se previše oslanjati na instruktora u smislu prevelikih očekivanja od njega, ali ne smete ni zanemariti njegovo postojanje u automobilu. Naime, kada imate neku nedoumicu i kada niste sigurni da biste je rešili na pravi način i kada se sa tom situacijom niste do sada susretali, onda svakako da treba da pitate instruktora da vam da savet ili da vam pokaže kako treba. Ipak ste vi na neki način učenik i vama su mnoge stvari u saobraćaju nepoznate i iz tog razloga treba da učite, tako što ćete slušati njegove savete i detaljno ih primenjivati. Nemojte misliti da vi sve znate, zato što ste tako negde čuli i slično. Saveti instruktora su dragoceni i trudite se da ih što više i bolje zapamtite.

Ne slušajte mnogo savete prijatelja pre polaganja

Saveti prijatelja mogu da budu korisni, međutim, često prijatelji iz najbolje namere mogu da nas posavetuju mnogo loše. Oni koji nisu instruktori, oni koji nemaju mnogo iskustva u vožnji mogu da vam daju sasvim pogrešne savete i može se desiti da vi loše naučite. Znači kada je polaganje vožnje u pitanju važno je i, zapravo najbitnije, jeste da slušate savete vašeg instruktora.

Izvor: Auto škola Pavlin