Renoviranje stana ili dela stana je uvek dobra ideja, ukoliko imate mogućnosti za to. Nakon renoviranja vaš stan postaje prijatnije mesto za život, jer svaka promena na bolje uvek dobro dođe. Negde je uvek akcenat na dnevnoj sobi, u kojoj većina nas i provodi najviše svog vremena. To je takođe prostorija u kojoj primamo goste, prijatelje, rođake i poznanike. S toga želimo da i njima, kao i nama bude prijatno u tom dnevnom boravku.

Postoji toliko pravila na koji način bi trebalo urediti dnevni boravak, kakav raspored je najbolji, koje boje da koristite, zašto ne smete neke stvari da radite i slično. Ipak, vi treba sami da budete kreator svog prostora. Ukoliko se vi dobro osećate u takvom prostoru, sigurno će se i drugi isto tako osećati. Ipak, nije na odmet predložiti nekoliko ideja, koje mogu da vam pomognu u tome.

Na početku – igrajte se sa bojama zidova i rasvetom

Pre nego što unesete nameštaj i ostale sitinice u vaš dnevni boravak, ono što prvo morate da uradite jeste da napravite dobru podlogu za njih. Naravno, o svemu treba razmišljati ranije, kako bi konačan proizvod ispao najbolje moguće. Kada razmišljate o boji zidova, onda unapred treba da razmišljate i o komadima nameštaja i polica. Za dnevnu sobu se uvek preporučuju svetlije boje, kako bi što više otvaralae prostor. Ukoliko vaš stan ima dovoljno svetlosti, onda možete da isprobate i neku za nijansu tamniju boju, ali nemojte preterivati. Rasveta dolazi odmah nakon farbanja zidova. I sami znate koliko je važno da imate dobro veštačko osvetljenje. Zato, pre svega birajte onu rasvetu koja je kvalitetna, a onda i interesantnih oblika. Centralno osvetljenje se podrazumeva, ali razmišljajte i o manjim lampama, lampama za police i komode.

Obratite pažnju na zavese i prozore

Ukoliko vršite kompletno renoviranje, onda verovatno razmišljate i o promeni prozora. Na početku treba da odlučite da li želite pvc ili drvenu stolariju. Od toga vam zavisi i kako ćete birati ostale stvari u stanu. Imajte u vidu da i PVC stolarije može da se nađe u različitim bojama i da može biti i imitacija drveta. Ukoliko izaberete nešto slično, onda vam preporučujemo da vaše zavese budu nežnih boja, poput prljavo bele, blago narandžaste ili pak žute.

Ni previše ni premalo nameštaja

U zavisnosti od veličine vašeg stana, odlučićete kakav komad nameštaja vam je potreban. Uglavnom se za manje stanove koriste prigodne ugaone garniture, jer su najpraktičnije. Kada su u pitanju veće dnevne sobe, uglavnom se većina odlučuje za komplet nameštaja, koji se sastoji od dvoseda ili troseda i fotelja. Ipak, vi možete izabrati ono što se vama u datom trenutku sviđa. Važno je samo da ne odete ni u jednu krajnost. Previše nameštaja može da „ubije“ vaš prostor. Ukoliko se plašite da kombinujete, onda vam preporučujemo da za svoju dnevnu sobu kupite veću ugaonu garnituru. Ugaone garniture uvek mogu vrlo dobro upotpune prostor, a pritom su vrlo funkcionalne. Takođe, sami možete „dekorisati“ vaše ugaone garniture kupovinom jastuka zanimljivih boja i oblika. U ovom segmentu treba paziti da ne preterate sa bojama, jer ne želite da vaša ugaona garnitura bude previše šarena.

Tepih kao dekoracija

Tepih ne mora uvek da se nađe u dnevnoj sobi kako bi imao neku određenu funkciju, on jednostavno može da bude vrlo interesantan detalj, koji će učiniti da vaš dom izgleda toplije. Ukoliko vam u dnevnoj sobi dominiraju jedna ili dve boje, onda tu određenu monotoniju možete razbiti nekim šik tepihom, sa šarama, raznim oblicima, resama i slično. Probaje da izbegnete da vam se boja tepiha poklopi sa bojom ugaone garniture, dvoseda ili fotelja.

Ugaone garniture Atlas