Nakon što ste dobili bebu, i obezbedili gomilu potrebnih i manje potrebnih stvari, na red dolazi kupovina auto sedišta. Prelistavajući stranice interneta ćete naići na razna autosedišta, lepa i manje lepa, jeftinija i skuplja. Ipak, ukoliko se niste još uvek opredelili za neka, savetujemo vam da prethodno pročitate naredni tekst i upoznate se važnim karakteristikama koje će odlučiti o budućoj kupovini autosedišta.

Auto sedište kao bezbednost

Iako mnogi roditelji autosedište kupuju samo zato što tako nalaže zakon, autosedišta vašim mališanima nude i određenu bezbednost prilikom vožnje. Stoga, nemojte očajavati što morate da potrošite koji dinar više, samo zato što vas mrzi da obavite dodatnu kupovinu. Autosedište će  zaštititi vašu bebu od svakog rizika, ukoliko ga pravilno postavite i koristite. Nakon što beba dostigne pravi uzrast, autosedište je potrebno promeniti kako bi ono i dalje obavljalo svoju funkciju. Isto tako, autosedište se mora koristiti baš kako je naznačeno u uputstvu jer u suprotnom neće doneti nikakve beneficije.

Grupe autosedišta

Kako možete primetiti, na tržištu se nalaze razčiliti modeli i grupe autosedišta, što može dovesti roditelje do zabune kada treba da izaberu odgovarajuće. Pa, kako ne bi pogrešili prilikom kupovine, postoje određene grupe koje dele autosedišta po uzrastu deteta. Grupu 0 predstavljaju seidšta koja su pogodna za bebe od 0 do 10 kg, odnosno od 0 do 9 meseci starosti. Grupu 0+ čine autosedišta od 0 do 13 kg, odnosno od 0 do 18 meseci. Sledeću, grupu 1 čine sedišta od 9 do 18 kg, odnosno 9 meseci do 4 godine. Prve tri grupe autosedišta obavezno je postaviti u auto na zadnju klupu, suprotno od smera vožnje. Grupu 2 čine autosedišta koja se mogu koristiti od 15 do 25 kg, odnosno od 3 do 7 godina, a grupu 3 čine sedišta koja se koriste od 22 do 36 kg, odnosno od 6 do 12 godina, i ovo su takozvana buster sedišta. Buster sedišta su autosedišta bez naslona, odnosno takozvani podizači, koji se po zakonu takođe moraju koristiti. Pogodna su za podizanje dece, kako bi pojasevi za vezivanje iz automobila prelazili preko predviđenih tačaka na telu.

Autosedišta 9 do 36 kg

Autosedišta iz ove grupe, obuhvataju tri navedene grupe, odnosno autosedišta iz grupe 1,2 i 3. Nakon što dete prevaziđe grupu 0 ili 0+, autosedišta od 9 do 36 kg, zameniće sve naredne grupe, što u prevodu znači da kupovinom jednog autosedišta možete ispoštovati zakon i obezbediti vaše dete do 12 godine, odnosno do starosti za koje je predviđena vožnja u autosedištu. Ova autosedišta prilagođavaju se uzrasu deteta, dodatnim jastucima, otklanjanjem pojaseva ili naslona. U početku korišćenja, potrebno je dete vezivati pojasevima autosedišta, koja nude vezivanje u pet sigurnosnih tačaka, a kasnije vezivanje prelazi na korišćenje pojaseva iz automobila. Takođe, kada dete dostigne određenu starost odnosno kilažu, autosedište iz ove grupe, pretvara se u buster sedište, koje je pogodno za odraslu decu.

Postavljanje autosedišta

Postavljanje autosedišta iz svake grupe navedeno je u zakonu, odnosno na uputstvu svakog autosedišta. Iz bezbednosnonih razloga, potrebno je pridržavati se uputstva. Međutim, mnogi roditelji se ne pridržavaju ovoa samo iz jednog razloga- nesnalaženje. Postavljanje deteta u autosedište ponekad znači kompleksan proces ( roditelji znaju zašto ), pa pored toga, vezivanje znači dodatno opterećivanje roditelja, a ponekad i deteta. Kako biste to prevazišli, danas postoji nova tehnika vezivanja, koju zakon i bezbednost dozvoljavaju. U pitanju je Isofix sistem, uz koji ćete zaboraviti na pojaseve, brzo vezati sedište i vaše dete će biti potpuno sigurno. Za sve ostale informacije, konsultujte se sa prodavcem, kako biste doneli konačnu odluku o izboru sedišta za vožnju vašeg deteta.