Auto hladnjaci su važni i veoma bitni delovi za kola. Da nema hladnjak, auto ne bi mogao ispravno da funkcioniše.

Automobil pokreće motor na unutrašnje sagorevanje, pri čemu dolazi do oslobađanja velike toplote. Ova toplota može da uništiti druge sastavne delove motora, a da do toga ne bi došlo, sistem za hlađenje motora hladi motor i reguliše višak toplote. Osnova sistema za hlađenje je auto hladnjak.

Od čega se sastoje i kako rade auto hladnjaci?

Kao deo sistema za hlađenje motora, auto hladnjak stoji ispred motora. Između njih nalazi se ventilator koji, zajedno sa strujanjem vazduha s prednje strane, potpomaže hladnjaku da se oslobodi viška toplote.

Hladnjak se sastoji od sistema tankih cevi oko kojih su postavljeni listići (saće) od bakra ili aluminijuma. Sa motorom je povezan kroz sistem kanala koji idu kroz glavu i blok motora. Kada se motor zagreje, rashladna tečnost u kanalima počinje da kruži. U hladnjaku se tečnost hladi, predaje toplotu okolini, i tako ohlađena ponovo odlazi u motor.  

Nekada se kao tečnost za hlađenje koristila samo voda. Zbog toga što je voda sklona smrzavanju, isparavanju i koroziji, danas se koristi antifriz, koji se obično meša sa vodom u razmeri 1:1. Antifriz je jako koristan jer sprečava koroziju i podmazuje delove motora.

Da li auto hladnjaci mogu da se pokvare?

Da. Kao i svi drugi delovi za kola koji imaju svoj rok trajanja, ni delovi sistema za hlađenje motora ne mogu da traju večno.

Fizička oštećenja. Pošto se nalaze uglavnom u prednjem delu auta, prilikom jačeg udara može doći do oštećenja i kvara hladnjaka. U ovom slučaju neophodna je njegova zamena.

Kamenac. Ako sa antifrizom mešate vodu iz česme, vremenom može doći do stvaranja kamenca koji će zapušiti hladnjak. Kamenac sprečava rashladnu tečnost da pravilno cirkuliše, što može da dovede do pregrevanja i oštećenja motora. U ovom slučaju kamenac treba očistiti ispiranjem hladnjaka, a ako vam to ne pođe za rukom, jedino rešenje je njegova zamena. Da se ovo ne bi dogodilo, uvek treba koristiti destilovanu vodu.

Prljavština. Protok vazduha u hladnjaku može da spreči i nečistoća koja nastaje nakupljanjem prašine, sa trulog lišća i insekata. Ako se dogodi ovaj problem hladnjak treba očistiti plastičnom četkom (nikako metalnom!) i isprati ga vodom. U slučaju da je prljavština nastala usled propuštanja ulja na motoru, prvo je potrebno rešiti problem sa motorom, a potom očistiti hladnjak sredstvom za odmašćivanje i takođe ga isprati vodom.

Samo besprekorno ispravan sistem za hlađenje motora obezbediće vašem autu ispravnost i dugovečnost

Kao što smo već rekli, auto hladnjaci su bitni i važni delovi za kola i za njihov ispravan rad. Hladnjak treba redovno kontrolisati, uredno čistiti, kako bi se izbegli ozbiljniji kvarova na motoru. Takođe treba redovno kontrolisati i nivo vode i antifriza. Ne zaboravite da antifriz ima svoj rok trajanja, i nakon isteka može izazvati probleme, pa ga je s vremena na vreme potrebno zameniti.

Rezervni auto delovi, online katalog servisera za pomoć u slučaju kvara ili zamene hladnjaka

U slučaju kvara nekog dela hladnjaka ili dela sistema za hlađenje (termostat, pumpa, crevo…) na vreme zamenite oštećeni deo, kako ne bi došlo do težih i skupljih kvarova na hladnjaku ili motoru. Za slučaj da vaš hladnjak već ima ozbiljan kvar i da je potrebno zameniti ga, ne oklevajte. Savetujemo da u tom slučaju kupite nov, nikako polovan hladnjak, jer je on važan deo vašeg automobila. Sada su dostupni svi auto delovi online što značajno skraćuje i štedi vaše vreme.

Zahvaljujući portalu karoserija.rs, svi auto delovi online su na jednom mestu. Na portalu možete pronaći i proverene servise za zamenu auto hladnjaka i ostalih auto delova sa teritorije cele Srbije. Iskoristite popuste, povoljne cene i brzu uslugu i dostavu.  Auto delovi, online katalog nudi preko 70.000 artikala, za sve tipove i modele automobila, koji, samo na jedan klik, stižu na vašu adresu u roku od jednog dana.