Prsten predstavlja odanost i ljubav, pa se još u starom veku darivao kao simbol vernosti. U nekim delovima sveta važilo je pravilo da se verenički prsten i venčani odnosno burma posmatraju kao jedan komad nakita, da bi se kasnije razvio kult koji je i dan – danas zastupljen, a to je da verenički prsten i burma predstavljaju dva posebna komada nakita.

Mnogo toga se promenilo i u samoj izradi vereničkih i venčanih prstenja. Burme su se nekada nosile na nozi ili oko zgloba, što je bilo povezano i sa tadašnjim verovanjima da se na taj način štiti voljeno biće i pokazuje odanost. Vremenom se to menjalo, pa su se usvajali drugačiji običaji.

Od drvenih burmi do burmi sa dijamantima

Ono što se takođe menjalo jeste i sam materijal od koga su se burme pravile. U početku su se koristile drvene grančice, pletene trske i druge travčice koje su bile dovoljno savitljive kako bi se od njih mogao napraviti odgovarajući oblik. U jednom trenutku su bile jako popularne burme od kože i slonove kože. Danas se već prave od sofisticiranog materijala kao što je belo ili žuto zlato, srebro ili platina. Mogu biti sa dijamantima, rubinima ili sa dragim kamenjem, ali isto tako se mogu naći jednostavne burme, klasične bez umetaka, odmerene i unikatne. Mogu imati ugraviranu poruku, stih, vama važan datum ili vaše inicijale. Neki mladenci žele da imaju različite burme, tako da mlada ima prsten od belog zlata, a mladoženja od žutog. To je individualna stvar.

burme

Pre kupovine utvrdite veličinu prstena

Potraga za savršenim prstenom danas povlači sa sobom čitav niz pitanja na koja treba znati odgovor pre same kupovine, kako se ona ne bi pretvorila u pravu noćnu moru. A stvar o kojoj posebno treba voditi računa jeste sama veličina prstena. Veliki broj zlatara ima specijalizovane instrumente, koji su namenjeni za utvrđivanje dimenzija prstena. Postoji nekoliko različitih instrumenata koji mogu pomoći u tome. Najbolji i najlakši način je da imate prsten koji može poslužiti kao model za uzimanje mera.

vencani-prsten

Ukoliko nemate prsten postoji i specijalizovan merač koji ima ugrađeno prstenje, od kojih svaki prsten odgovara jednoj veličini. Postoji nekoliko različitih skala za merenje prstena, američka, italijanska, azijska i engleska. U našoj državi se najčešće koristi azijska skala. Postoje i načini kako da napravite sami merače od papira, ali to nije pouzdano i nije precizan način merenja. Trebalo bi i da znate da nikada nećete naći prsten koji će u svakom trenutku savršeno stajati. I to ne bi trebalo da vas brine, jer se može desiti da jedan isti prsten u toku dana stoji labavije, a da u toku noći deluje tešnje.

Burma – prsten o kojoj svaka devojka mašta

Svaka mlada devojka mašta o svom savršenom prstenu. Zato je važno da to bude prsten koji najviše podseća na nju i koji oslikava njen stil i nju kao osobu.

Možda su se promenili običaji, materijali od koga se prave burme, ali ono što je svakako ostalo i odoleva vremenu jeste poruka koja prsten simbolizuje, a to je da burme ostaju simbol ljubavi i vernosti.