O tome da li stan treba da ima centralno grejanje ili ne vodi polimika. Neki ljudi vole da su sigurni da će ih uvek kada se vrate kući dočekati dobro ušuškan i topao dom, dok se neki zalažu za to da je centralno grejaje skupa stvar i da ga ne treba plaćati tokom cele godine. Nije čudo što se neki vlasnici stanova odlučuju da se isključe sa sistema centralnog grejanja i prelaze na neke druge varijante kao što su panelni radijatori na struju ili sistem grejanja uz pomoć toplotnih pumpi.

Toplotne pumpe nisu nikakav bauk danas, i zato sve veći broj domaćinstava se odlučuje da se greje na ovaj sistem. Razloga za to je više, neki od njih su ti jer je taj što je ovaj način grejanja dosta ekonomičan i ne zagađuje se životna sredina. Opremanje sistemom toplotnih pumpi zahteva veće ulaganje od par hiljada evra, ali isto i isplati nakon pa godina korišćenja i upotrebe. Korišćenje toplotnih pumpi je mnogo jednostavnije za domaćinstvo, ne prljate svoj dom kao što biste to radili da koristite drvo ili uglalj kao emergent.

O ekologiji i zagađenju se danas dosta govori, te se zato i gleda da svaki uređaj u domaćinstvu bude ekološki. Zagađenje planete i oštećenje ozonskog omotača je sve veća. Ove činjenice treba imati u vidu jer planeta ne ostaje samo nama već i našim budućim naraštajima.

Ono što koči priču oko toga da je nešto ekološki i da je podjedanako tako isplativo. Preplitanje ovih stvari stvara konfuziju oko toga za šta se odlučiti i pri tome imati koristi kako za sebe, druge i okolinu. Tržište je nepredvidivo i vrlo strogo za one koji nisu spremni za izazove i novine. Sistemi Grappa su siguurno jedno od boljih rešenja.

Šta može biti dobro rešenje u korišćenje toplotnih pumpi?

Jeste da toplotne pumpe mogu da greju tokom zime ali isto tako mogu da vas i odlično hlade u vrelim letnjim danima. Višestruka pirmena. Međutim, ono što razdvaja toplotne pumpe jeste to što one kao svoj pogon mogu koristiti podzemne vode ili vazduh. Zanimljivo zar ne?

Sistem ugradnje se razlikuje, i ugradnja pumpi koje kao svoj pogon koriste vazduh je mnogo jefitniji od onog koji za svoje pokretanje sistem koriste energiju podzemnih voda. Ali sve to ima svojih prednosti i mana. Ovaj sistem jeste skup, međutim isplativost je veća prilikom samog korišćenja jer se kod ovih sistema troši mnogo manje električne energije od onih sistema koji za svoj pokretanje koriste vazduh.

Napravite dobru kalkulaciju oko toga šta je to što vam se najviše isplati u korišćenju. Jasna računica će vam dati jasnu smernicu za koji sistem se odlučiti. Standard u Srbiji se uvek postavlja kao glavna teza u nekim situacijama oko toga kako uštedeti, kako sebi obezbediti egzistenciju koja je zadovoljavajuća.

Mnogo stavki su danas kljčne, da se obezbedi hrana, odeća i obuća, ukoliko su tu i deca troškovi su veći. Zimnica i ogrev dodatno opterete budžet, zato treba pametno investirati i brinuti na vreme oko toga. Zimu treba dočekati spremno. Pametna inesticija sa ugradnjom toplotnih pumpi može biti odlično rešenje za ulaganje u bezbrižnu budućnost.