Holistička, alternativna, prirodna – samo su neki od epiteta koji se pridaju medicini koja ne podrazumeva lekove i odlazak kod lekara, već korišćenje organskih supstanci koje značajno mogu pomoći kod različitih psihičkih i fizičkih tegoba, često i efikasnije od standardne medicine.

Upravo zato je aromaterapija eteričnim uljima postala veoma popularan i tražen metod izlečenja, kako u svetu tako i kod nas. Biljka su oduvke bile čovekov saveznik, a sada, koncentrovane u uljima, postaju i prave supstance lečenja. Aromaterapija može vršiti podjednako u salonima i spa-centrima kao i kod kuće, ukoliko znate namenu svakog ulja.

Kako se sprovodi aromaterapija uljima?

Aromaterapija eteričnim uljima može se sprovoditi na nekoliko načina. Jedan od njih, i svakako najpopularniji, jeste aromaterapija inhalacijom, koju možete izvoditi i kod kuće tako što ćete se naparavati nad vodom sa nekoliko kapi određenog ulja ili ćete dodati ulje u specijalne aromatične lampe koje polako oslobađaju miris. Aromaterapija inhalacijom može podrazumevati i korišćenje sveća kojima su dodata aromatična ulja.

Drugi način na koji možete sprovoditi aromaterapiju prilikom prehlade, kašlja, upale desni i sličnih poteškoća jeste ispiranje usta i grla vodom sa dodatih nekoliko kapi ulja (već prema uputstvu). Takođe, važno je i da ulja prodru u krvotok, onda kada bi trebalo da izbacimo vodu ili masnoće iz organizma, na primer. Tada se aromaterapija sprovodi masažom, te i čulo dodira igra značajnu ulogu u korišćenju eteričnih ulja na ovaj način.

Kako se tačno mogu koristiti eterična ulja?

Aromaterapija inhalacijom ne mora se sprovoditi samo direktinim udisanjem ulja ili njihove mešavine, odnosno osvežavanjem prostorije. Istu možete koristiti i prilikom kupanja, u okviru kog ćete u kupku takođe dodati ulja za opuštanje. Na ovaj način, aromaterapija se može sprovesti i u sopstvenom kupatilu kao spa-centru.

Takođe, aromatične sveće možete koristiti i pred spavanje kako biste uticali na nesanicu i obezbedili miran san. Aromaterapija masažom takođe je poseban način upotrebe ovih prirodnih medikamenata, te ulje možete dodavati mleku za telo ili ga koristiti nerazblaženo (prema uputstvu) za otklanjanje bola u mišićima, reume i slično.

Aromaterapija uljima prema njihovoj nameni

Naravno, pre nego što aromaterapija uopšte bude započeta, važno je da znate i čemu koje eterično ulje služi, kako biste i sami mogli da ga upotrebljavate. Stoga ćemo Vam ovde pomenuti najpoznatija ulja koja koristi aromaterapija za najčešće fizičke i mentalne tegobe.

Prva među njima svakako je nesanica, koja se veoma efikasno leči uljem lavande, koje jednako umiruje i kod histerije, stresa, napada panike i anksioznosti. Ulje lavande može se koristiti i nerazblaženo, te je aromaterapija masažom ovim uljem široko rasprostranjena i u kućnoj upotrebi, pogotovo kod onih koji pate od reume i sportskih povreda.

Prehlade, upale sinusa, grip, i bolesti respiratornih organa uopšte, veoma lako se mogu lečiti i ublažiti ako se koristi aromaterapija inhalacijom uljem od lovorovog lista, koje se može koristiti u toku kupanja, na primer, jer efikasno izbacuje sekret i pročišćava disajne puteve.

Ulje cimeta je poznato kao jak stimulans, te se može koristiti onda kada aromaterapija ima za cilj uklanjanje umora i fizičke i mentalne iscrpljenosti, za poboljšavanje cirkulacije i otklanjanje ukočenosti.